Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Державні органи та їх посадові особи не мають права втручатися в роботу суб'єктів інвестиційної діяльності»

30 серпня 2018 - 13:48

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь у роботі двадцять третьої сесії Запорізької обласної ради сьомого скликання.

На початку заходу очільник регіону вручив відзнаки кращим представникам Запорізького краю. Так, за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки,  високий професіоналізм та з нагоди Дня незалежності України Указом Президента України медаллю «За працю і звитягу» нагороджено начальника цеху підприємства  «Запоріжтрансформатор» Романа Хижняка. Почесне звання «Заслужений економіст України»  присвоєно завідувачу кафедри економіки підприємства Запорізької державної інженерної академії Олені Коваленко. Почесного звання «Заслужений машинобудівник України» удостоєний начальник виробництва Казенного підприємства «Науково-виробничий комплекс «Іскра» Сергій Дереза.

Почесне звання «Заслужений працівник культури України» присвоєно директору Мелітопольського училища культури Михайлу Єгорову. Почесне звання «Заслужений раціоналізатор України»  присвоєно колишньому інженеру–конструктору І категорії підприємства «ГАММА» Михайлу Капустіну. Почесне звання «Заслужений журналіст України» отримав головний редактор газети «Запорізький пенсіонер» Валерій Фоменко.

Крім цього, за вагомий особистий внесок у забезпечення соціально-економічного розвитку Запорізької області, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм почесною грамотою Кабінету Міністрів України нагороджено заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Віктора Скоблікова та електромонтера підприємства «Запоріжкокс» Сергія Іванченка.

За вагомий особистий внесок у забезпечення соціально-економічного розвитку Запорізької області, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм оголошено подяки Прем’єр-міністра України: першому заступнику Мелітопольського міського голови Ірині Рудаковій; депутату Запорізької обласної ради, голові Більмацької районної державної адміністрації Артему Попову; заступнику директора Департаменту – начальнику управління Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Юлії Маш’яновій;  апаратнику одержання високотемпературного пеку підприємства «Запоріжкокс» Віктору Лукашевичу.

Відзнакою Президента України – медаллю «За гуманітарну участь в Антитерористичній операції»  нагороджено волонтера, керівника благодійного фонду, організатора масштабного постачання матеріально-технічних засобів військовим частинам Збройних Сил України Фелікса Кусаєва.

Робота двадцять третьої сесії Запорізької обласної ради сьомого скликання продовжилася заслуховуванням звіту прокурора Запорізької області Валерія Романова про результати діяльності органів прокуратури в регіоні та доповіді начальника Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Сергія Комісарова щодо  стану протидії злочинності в регіоні.

У свою чергу, Костянтин Бриль звернувся до депутатів обласної ради з приводу виступу народного депутата України Вадима Кривохатька.

- Мене справді здивував виступ пана Кривохатька, який мав би знатись на законах України, тим більше, що сам є законотворцем. Організувавши у Вільнянському районі таку активну боротьбу з інвестором і підбурюючи місцевих жителів до акцій протесту, він банально порушує законодавство. Нагадую, що відповідно до ст. 18 Закону України «Про інвестиційну діяльність» держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів її суб’єктів. Тож державні органи та їх посадові особи не мають права втручатися в роботу  суб'єктів інвестиційної діяльності, крім випадків, коли таке втручання допускається чинним законодавством і здійснюється в межах компетенції цих органів та посадових осіб. Більше того, ніхто не має права обмежувати права інвесторів у виборі об'єктів інвестування, за винятком випадків, прямо передбачених законодавством. У разі прийняття державними або іншими органами актів, що порушують права інвесторів і учасників інвестиційної діяльності, збитки, завдані суб'єктам інвестиційної діяльності, підлягають відшкодуванню у повному обсязі цими органами. Тим часом держава гарантує захист інвестицій незалежно від форм власності, при цьому інвесторам забезпечується рівноправний режим, тобто жоден інвестор не може зазнавати утисків або дискримінації за будь-якими ознаками. Крім цього, протидія законній інвестиційній діяльності тягне за собою відповідальність, передбачену ст. 206 Кримінального кодексу України. Згідно з нею протиправні вимоги припинити займатися господарською діяльністю чи обмежити її, в тому в числі поєднанні з погрозою насильства, пошкодження, захоплення чи знищення майна, будівель, споруд, земельної ділянки, об'єктів будівництва, інших об'єктів та незаконне припинення або обмеження діяльності на цих об'єктах,  обмеження доступу до них,  вчинені за попередньою змовою групою осіб, караються штрафом або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років. Тож здавалося б, діяльність усіх державних органів - від Верховної Ради та народних депутатів  до районних органів влади та місцевого самоврядування - має бути спрямована на захист інтересів інвесторів. Адже організація масових заворушень та протидії з боку народних депутатів та депутатів місцевих рад, у свою чергу, є нехтуванням вимог Закону України «Про інвестиційну діяльність» та може потягнути собою відповідальність за зловживання службовим становищем та протидію законній господарській діяльності інвестора, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом