Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У порт Бердянська прибули перші лопасті для вітротурбін Приморської ВЕС

23 серпня 2018 - 08:41

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль разом з народними депутатами України Олександром Пономарьовим і Сергієм Валентировим, а також  начальником Запорізької митниці ДФС Олексієм Мужевим прибули до ДП «Бердянський морський торговельний порт», аби перевірити хід доставки лопастей. Адже  порт уперше в своїй історії взяв під розвантаження судно, яке доставило обладнання для вітроелектростанції.

Костянтин Бриль наголосив, що ця подія має одразу кілька позитивних результатів.

- По-перше, Бердянський порт освоїв нові можливості. Наша митниця  зможе говорити про перевиконання плану, кошти від чого використовуються на відновлення автошляхів Запорізької області. І це відбувається завдяки тому, що керівництво ДТЕК почуло прохання влади щодо переведення своєї діяльності в зону Запорізької митниці. Загалом же робота компанії ДТЕК - гарний приклад розвитку території інвестором. Ці інвестиції - нові робочі місця в інноваційній галузі та реальний внесок у покращення екології Запорізького краю. Нині ДТЕК інвестує 6,5 млн. грн. у розвиток Приморського і Приазовського районів. Керівництво компанії спільно з жителями Ботієвської і Приморської об'єднаних громад, Борисівської сільської ради визначили вісім важливих для розвитку територій проектів. У 2018 році кошти інвестуватимуться у підвищення якості медичних послуг, енергоефективність та поліпшення системи водопостачання, а також розвиток соціальної інфраструктури, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За даними ДП «Бердянський морський торговельний порт» габарити лопастей вимагають особливо точних і скоординованих дій з боку кранівників, докерів і водіїв спецавтомобілів,  тому на розвантаженні задіяні найбільш досвідчені фахівці підприємства. Доставка в Бердянськ була здійснена судном Industrial Cape, яке прибуло з Ізміра. Його довжина 120 м, ширина - 20 м, дедвейт - 7 481 т. Крім цього, днями було здійснено відвантаження енергетичного обладнання, виготовленого на заводах у Німеччині (комплектні пристрої 35 кВ «АВВ») для трансформаторних підстанцій Приморської  вітроелектростанції.

Як повідомив радник директора «Вінд Пауер», директор Приморської ВЕС Юрій Жабський, виробником лопастей вітрогенераторів є General Electric. Їх довжина 65 метрів. Обладнання призначене для Приморської ВЕС, яка наразі будується і матиме потужність 200 МВт.

- Сьогодні доставили першу партію лопастей. Протягом кількох тижнів очікуємо вежі, гондоли та інші лопасті, аби розпочати монтаж. До кінця року на новій вітроелектростанції у Приморську планується встановити 26 вітротурбін. Нині на території Приморської ВЕС облаштовано всі 26 свайних полів для фундаментів турбін, - розповів Юрій Жабський.

Крім цього, саме на Приморській ВЕС заплановано встановлення першої в Україні цифрової підстанції виробництва General Electric. Ця технологія - основа «розумних мереж», яка полягає в обміні даними у повністю цифровому вигляді. Вона дозволяє провести оцінку стану обладнання в режимі реального часу й автоматично реагувати на пошкодження і збої. Це спрощує технічне обслуговування підстанції, адже зникає необхідність у планових перевірках, а ремонт проводиться тільки за необхідності.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.