Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Ми маємо максимально ефективно освоїти кошти освітньої субвенції»

7 травня 2018 - 11:07

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, підсумовуючи розгляд питання щодо запровадження концепції Нової української школи під час он-лайн наради із заступниками та керівниками структурних підрозділів ОДА.

Як доповіла директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, відповідно до діючого законодавства з 1 вересня 2018 року всі заклади загальної середньої освіти, де є початкова школа, розпочинають упровадження концепції Нової української школи та нового Державного стандарту початкової загальної освіти. Кафедра початкової освіти Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти  розпочала роботу з підготовки тренерів, які в період з січня 2017 року до червня 2018 року  проведуть 37 тренінгів для вчителів перших класів на тему «Нова українська початкова школа» і 27 тренінгів для керівників шкіл  «Нова українська початкова школа: управлінський аспект».

- Тим часом забезпечення доступності і створення відповідної інфраструктури закладів освіти для задоволення освітніх та побутових потреб дітей, які проживають на певній території, належить до повноважень місцевих органів самоврядування, - наголосила Тетяна Озерова.

Посадовець повідомила, що на закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів згідно з переліком, затвердженим Міністерством освіти і науки України, на умовах співфінансування територій розподілено кошти в обсязі 38 мільйонів 360,9 тисячі гривень. Співфінансування передбачає не більше 70% за рахунок державного бюджету і не менше 30% - за рахунок місцевих бюджетів для обласного центру і міст обласного підпорядкування,  не більше 90% за рахунок державного бюджету і не менше 10% - за рахунок місцевих бюджетів для районів і об'єднаних територіальних громад.

У свою чергу, Костянтин Бриль звернув увагу посадовців на необхідність ефективного освоєння коштів освітньої субвенції.

- Ми маємо максимально ефективно освоїти кошти субвенції, аби вони працювали, а не залишалися на рахунках місцевої влади. В освітньому напрямку це насамперед стосується коштів, виділених на Нову українську школу та інклюзивно-ресурсні центри. Адже від цього залежить втілення в життя реформ, запроваджених на державному рівні. Також хочу нагадати, що на постійному контролі облдержадміністрації знаходяться питання проведення першочергового ремонту доріг та придбання шкільних автобусів для підвезення дітей до закладів освіти. В 2018 році на умовах співфінансування з бюджету області виділено 12 мільйонів 7,2 тисячі гривень на придбання п’яти  шкільних автобусів, у тому числі і для двох опорних шкіл у Веселівській та Комишуваській селищних радах, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Окрему увагу на нараді приділили децентралізації у сфері освіти. Як повідомила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, нині в Запорізькій області функціонує 553 заклади загальної середньої освіти комунальної власності. Із 47 об'єднаних територіальних громад у 36 з них вже прийняли у комунальну власність 153 заклади загальної середньої освіти.

За станом на 23.04.2018 в області діє 13 опорних шкіл із 18 філіями, навчанням у яких охоплено 5302 учні та близько 200 дошкільників. Триває робота щодо створення опорних шкіл у освітніх округах, забезпечення подальшої оптимізації мережі закладів дошкільної та загальної середньої освіти. У 2018 році заплановано створити ще 17 опорних шкіл, 10 із яких - у об'єднаних територіальних громадах.

За підсумками наради головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення та головам об’єднаних територіальних громад надано протокольне доручення до 1.07.2018 шляхом ефективного і своєчасного використання субвенції на облаштування освітнього простору Нової української школи забезпечити початкові школи новим обладнанням та здійснити необхідні заходи щодо своєчасного використання коштів освітньої субвенції з державного бюджету.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки