Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фестиваль „Історія.UA” представив історичні сенсації у Запоріжжі

7 травня 2018 - 10:23

У минулі вихідні в Запоріжжі відбулися заходи фестивалю „Історія.UA”, започаткованого Українським інститутом національної пам’яті. Цього року фестиваль проводиться під гаслом „Історія без брому і нафталіну”та присвячений Дню пам'яті та примирення у Другій світовій війні.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Владислав Мороко розповів: «Український інститут національної пам’яті та запорізькі організатори зібрали величезний масив інформації, який презентовано в Запоріжжі у популярній, яскравій, невимушеній формі. Фестиваль уперше відбувся у столиці минулої осені, а цього року він став мандрівним, і перше місто, куди завітав – Запоріжжя. І це не випадково, це результат плідної співпраці з Департаментом культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації – спільно підготовлено дві збірки „Усна історія російсько-української війни 2014-2016” та „Майдан від першої особи”, презентація яких також відбулася в рамках фестивалю. Щоб наповнити два дні фестивалю яскравими подіями, велику роботу провели співробітники обласного методичного центру культури і мистецтва, обласної універсальної наукової бібліотеки, обласного краєзнавчого музею, творчі колективи міста та області, національно-культурні товариства. У бібліотеці та поряд з нею відбувалося стільки подій, що ми порушили головний принцип книгозбірні – не порушувати тишу. Бо фестиваль дійсно набув великого розголосу, зламав стереотипи про історію як „кабінетну” науку. Ми впевнилися, що  українці зараз є її творцями, саме тут і зараз. За останні роки зроблено чимало відкриттів, які показують події в нашій країні без пропагандистських нашарувань та політичних прикрас. Свобода слова дала змогу оприлюднити спогади очевидців, відкриття архівів дозволило  оприлюднити раніше невідомі широкому загалу факти. Нарешті заборонена справжня історія України вийшла за рамки професійних кіл та університетських аудиторій і стала популярною та цікавою».

У рамках фестивалю „Історія.UA” відбулася культурно-мистецька акція „Патріотична весна”, яка традиційно залучає запоріжців до надання допомоги військовим Збройних Сил України та Національної гвардії. Обласна культурно-мистецька акція „Запорізькі обереги” зібрала неповторні витвори народних майстрів традиційних видів народного мистецтва. Біля бібліотеки проводилися різноманітні майстер-класи.

Голова  Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович запропонував відвідувачам фестивалю  лекцію „Російський сепаратизм у період Української революції на півдні України”, наповнену історичними відкриттями. Доктор історичних наук, професор Федір Турченко розповів про український герб, історик Валерій Стойчев  представив Запоріжжя в роки нацистської окупації (1941 - 1944 рр.) мовою документів радянських спецслужб. Нові сторінки Української революції в Запорізькому краї відкрив кандидат історичних наук, директор Запорізького науково-дослідного центру „Спадщина”  Юрій Щур.  Чимало нового дізналися слухачі з лекції доктора історичних наук, професора Запорізького національного університету Олександра Ігнатуші „Українське православ’я на сучасному етапі”, який вважає, що питання автокефалії та незалежності держави тісно пов’язані між собою.

Під час круглого столу „Без брому і нафталіну. Як відновлювати пам'ять і долати російську історичну пропаганду. Запорізькі виклики”, який провів Владислав Мороко, його учасники  обговорили процес декомунізації та поставили питання про необхідність деокупації - звільнення від наслідків присутності не лише радянської, а й Російської імперії у назвах та свідомості. Мова йшла також  про звільнення від міфологічних нашарувань, які не мають під собою фактичної основи, а є продуктом пропаганди.

Було представлено чимало нових видань, зокрема Павло Подобєд презентував свою книгу про збройну боротьбу за незалежність України у 1917 - 1921 роках „З-під Конотопа до Арізони”. Як цікаво здобувати знання, продемонстрували презентації настільних ігор „Мандрівка Україною”, „Українська революція 1917-1921рр”, „Незалежність”, майстер-клас історика, телеведучого, журналіста Олександра Зінченка.

Підлітки змогли взяти участь у турнірі з настільної гри, присвяченої Українській революції 1917-1921 років. За словами представника громадської організації «Молодіжне правозахисне агентство» Івана Мінченка, навчальні заклади, громадські організації можуть отримати цю гру безкоштовно, звернувшись до Українського інституту національної пам'яті. Формат настільної гри цікавий і полегшує  сприйняття великого масиву інформації

Для дорослих заступник директора архіву СБУ Анатолій Хромов провів майстер-клас,  детально розповівши, як самостійно шукати відомості про родичів у архівах.

Активну участь у фестивалі взяли національно-культурні товариства Запорізької області. Зокрема, з лекції керівників Запорізької ромської організації „Лачо Дром” Олексія Падченка та Анжеліки Кругляк присутні дізналися, що роми до Запоріжжя переселилися з Криму, Молдови, Росії. Нині ромська громада Запоріжжя посідає п'яте місце за чисельністю в Україні.

У концертній програмі фестивалю активну участь взяли вірменська та грузинська громади, також були презентовані різні національні страви.

Запоріжці стали першими глядачами фільму „Таємний щоденник Симона Петлюри”, який презентували автор сценарію Михайло Шаєвич та режисер Олесь Янчук. Такі історичні постаті як Симон Петлюра повністю спотворені більшовицькою пропагандою, тому творці фільму взялися допомогти людям зрозуміти, хто такий Петлюра насправді. Стрічка так сподобалася, що фінал потонув у аплодисментах, а  бесіда з авторами фільму тривала ще довго після фінальних титрів. Одразу після Запоріжжя стрічка  відправиться на кіноринок до французького міста Канни.

Могутнім завершальним акордом дводенного фестивалю „Історія.UA” у Запоріжжі став концерт гурту „Гайдамаки” на площі перед бібліотекою. Глядачі співали й танцювали разом з гуртом Олександра Ярмоли. Це був справжній вибух патріотизму та сучасної української музики, яка  додала до атмосфери історичного фестивалю дух  романтизму й рок-фесту.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні

Можливість стати частиною поліцейської спільноти: Всеукраїнський вишкіл «Джура – поліцейський»

Після 1 вересня Уряд продовжить виплати на проживання для ВПО, які потребують підтримки