Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня 2018 - 14:40

Сьогодні, 11 квітня відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Саме цього дня у квітні 1945 року американські війська увійшли до Бухенвальда, де вже тривало інтернаціональне повстання. Від смерті було врятувано понад 100 тис. людей. Загалом через гітлерівські табори пройшли понад 18 млн. людей різних національностей, понад 11 млн. було вбито, зокрема 6 млн. євреїв.

Вшанувати жертв нацизму до Поклонного хреста, що біля залізничного вокзалу «Запоріжжя – 2», прийшли колишні в’язні, ветерани війни, представники обласної та міської влади, учні та студенти.

До учасників зібрання звернувся Геннадій Проценко. Він кілька років провів у одному з концтаборів Східної Європи. Довгоочікуване визволення настало в ніч з 2 на 3 травня 1945 року. Відступаючи, гітлерівці замкнули ув’язнених та збиралися пустити газ. Разом із французькими друзями Геннадію вдалося відволікти увагу охорони, пробити стіну та зберегти життя багатьох людей.

Вражає історія Віктора Стадніченка. У п’ять років його разом із мамою, бабусею та сестрою у жовтні 1943 року нацистські окупанти відправили до табору смерті Ульм на півдні Баварії. Дізнавшись про наближення союзників, охорона почала вбивати ув’язнених. Родину Стадниченків та десятки інших в’язнів врятував німецький солдат, що відкрив бокові ворота та випустив їх у гори. На жаль, ім’я сміливця так і не вдалося дізнатися. За кілька годин втікачі зустріли американських військових. Проте після повернення в Україну на них  очікували довгі приниження та допити в НКВС, звинувачення у зраді та шпигунстві. Від заслання до Сибіру родину врятував батько Віктора, який у роки окупації був підпільником та виконував таємні завдання радянського  командування.

Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко відзначив, що вияв шанобливого ставлення до старшого покоління, гідне вшанування пам’яті загиблих, консолідація зусиль навколо вивчення правдивої історії боротьби Українського народу за свою свободу у період Другої світової війни залишається одним із пріоритетів обласної виконавчої влади.

Значний внесок у дослідження долі наших земляків, яких було вивезено на рабську працю до Німеччини, зробив запорізький письменник та журналіст Віктор Педак. У своїх книгах «Дякуємо і мертвим, і живим», «Гірке слово «остарбайтер», «Тарілка супу ворогові» він розмірковує про людяність у нелюдський час, розповідає про німців, які, попри загрозу розправи, рятували українців, добре ставилися до своїх працівників, описує справжніх людей, що через багато років після війни за тисячі кілометрів знаходили одне одного.

Світлу пам’ять жертв нацизму вшанували хвилиною мовчання, літію за загиблими звершили священики Української православної церкви.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 924-го дня війни

Допомога із Франції: у Запоріжжі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, отримали нові гаджети для навчання

Безоплатна стоматологічна допомога для військових та ветеранів: пілотний проєкт

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів