Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На старті реформування особливої уваги потребує сільська медицина (ВІДЕО)

11 квітня 2018 - 13:41

Підсумки діяльності галузі охорони здоров’я області за 2017 рік підбили на засіданні колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, яка відбулася  під головуванням заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна. На початку відбулося нагородження лікарів та інших представників галузі, які  активно долучаються до впровадження медичної реформи на місцях.

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін акцентував увагу на важливості допомоги кожного лікаря у впровадженні реформи на місцях.

- На сьогоднішній момент триває реформа, її треба робити, адже за цим стоять пацієнти – живі люди. Зрозумійте, зворотного шляху не буде. Всі ми знаємо, що проблема з фінансуванням існує завжди, особливої уваги потребує сільська медицина,  тому давайте починати конструктивно вирішувати питання, а їх у нас багато, із упровадженням медичної реформи, - зазначив Едуард Гугнін.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторії Клименко, у 2017 році у Запорізькій області здійснювалися першочергові заходи, які є запорукою вдалих перших кроків до поліпшення якості та доступності медичної допомоги населенню.

Так, у ході децентралізації в області створено 11 центрів первинної медико-санітарної допомоги об’єднаних територіальних громад. На цей час первинну медичну допомогу в сільській місцевості надають: 31 центр первинної медико-санітарної допомоги, 185 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, 354 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.

Посадовець повідомила, що на проведення капітальних ремонтів та виготовлення проектно-кошторисної документації обласним закладам охорони здоров’я в 2017 році було передбачено видатки  на загальну суму 6 078,868 тис. грн.,  з них  освоєно 5 081,693 тис. грн., що становить 83,6 %.

Для забезпечення населення області якісною медичною допомогою в обласних закладах охорони здоров’я була зміцнена матеріальна база на загальну суму 91555,319 тис. грн., у тому числі придбано 21 автомобіль швидкої медичної допомоги на суму 56485,100 тис. грн. для обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та один автомобіль швидкої медичної допомоги вартістю 2598,6 тис. грн. для  обласної клінічної дитячої лікарні.

Крім цього, в минулому році для обласного медичного центру серцево-судинних захворювань закуплено 30 одиниць медичного та п’ять одиниць технологічного обладнання, у тому числі стаціонарний ангіограф вартістю 24 925,0 тис. грн.

Доповідач зупинилася також на результатах реалізації Урядової програми «Доступні ліки», яка передбачає забезпечення медичними препаратами шляхом реімбурсації пацієнтів, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму, та розрахована, в першу чергу,  на лікарів первинної ланки. Державним бюджетом України на 2017 рік для Запорізької області на її реалізацію була передбачена субвенція на загальну суму 31495,2 тис. грн. Програмою скористалися 280367 осіб, що стаоновить 60,4% від загальної кількості пацієнтів диспансерної групи, у тому числі з серцево-судинними захворюваннями  – 242234 (59%), бронхіальною астмою – 6964 (79,6%), цукровим діабетом – 31169 (67,7%).

У реалізації програми брали участь 36 закладів охорони здоров’я та 252 аптечних заклади. За минулий рік виписано 649804 рецепти. В аптечній мережі здійснено відпуск лікарських засобів за 547956 рецептами (84,3% від виписаних) на суму 31117,8 тис. грн.. або 98,8 % освоєння виділених коштів. У разі відсутності аптеки або її структурного підрозділу запроваджувалася   роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, установленим Міністерством охорони здоров’я України, у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів їх працівниками, які мають медичну освіту, на підставі договорів, укладених із ліцензіатом, що має ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

Так, за підсумками 2017 року у Веселівському ЦПМСД ОТГ, Василівському, Михайлівському, Пологівському, Чернігівському ЦПМСД та м. Енергодар витрачено лише від 85% до 96% коштів, передбачених на часткове відшкодування вартості лікарських засобів, у той час як обласний показник сягає  майже 99%. 

Відзначено також, що не приділяється достатня увага  реалізації Програми «Доступні ліки» в Бердянському ЦПМСД, Василівському ЦПМСД, Веселівському, Новомиколаївському ЦПМСД, а також у Смирнівському  та Комишуваському ЦПМСД  об’єднаних територіальних громад.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 924-го дня війни

Допомога із Франції: у Запоріжжі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, отримали нові гаджети для навчання

Безоплатна стоматологічна допомога для військових та ветеранів: пілотний проєкт

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів