Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інвестиції в ЦОС-1 зробили свою справу

22 лютого 2008 - 10:34

Як відомо, у 1999 році між Європейським Банком Реконструкції і Розвитку та КП "Водоканал" м. Запоріжжя було підписано кредитну угоду на суму 28 млн.дол. у рамках виконання Програми інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води м.Запоріжжя. Відповідно до угоди остання сума кредиту надана 10.07.2007. Загальна кошторисна вартість проекту становить 193 494,8 тис.грн.

Потреба у фінансуванні робіт у 2007 році для введення в експлуатацію I пускового комплексу (1-а та 2-а технологічні лінії) споруд ЦОС-1 становила 78 501,8 тис.грн. У 2007 році на цей об'єкт були спрямовані кошти:

  • 42 992,56 тис.грн. – кредит ЄБРР;
  • 17 126,38 тис.грн. – кошти КП "Водоканал";
  • 6 250,0 тис.грн. – кошти бюджету розвитку м. Запоріжжя;
  • 1 400,0 тис.грн. – кошти обласного екологічного фонду;
  • 489,64 тис.грн. – кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток;
  • 5 605,38 тис.грн. – кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів, спрямованих на соціально-економічний розвиток регіонів, заходів попередження аварій і запобігання техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та інших аварійних об'єктах комунальної власності, в тому числі на ремонт і реконструкцію теплових мереж і котелень;
  • 16 530,42 тис.грн. – кошти інших джерел.

За рахунок використання цих коштів у минулому році завершено реконструкцію першого пускового комплексу центральних каналізаційних очисних споруд Лівого берега (ЦОС-1) м.Запоріжжя, до складу якого входить перша та друга технологічні лінії очищення стічних вод, які забезпечують повне біологічне очищення всіх стоків, які надходять від Лівобережної частини міста. Завершення реконструкції цих споруд вперше за всю історію Запоріжжя дозволило припинити скидання недостатньо очищених стоків у Дніпро.

Будівництво особливе ще й тим, що вперше в Україні та країнах СНД використано виключно нові технології очищення стічних вод – застосування каскадної денітрифікації, що дозволяє видалити з води біогенні елементи азоту та фосфору, які негативно впливають на стан водоймищ та здоров'я населення. Разом з цим, виконана повна заміна обладнання, монтаж системи автоматичного управління та функціонального контролю технологічних процесів очищення води, а також роботи із зовнішнього електропостачання споруд ЦОС-1. Завершення робіт з реконструкції споруд дозволило знизити експлуатаційні витрати підприємства та покращити умови праці експлуатаційного персоналу.

У рамках цієї ж кредитної угоди були спрямовані кошти на виконання інвестиційної Програми по завершенню реконструкції існуючих споруд на станції підготовки питної води (ДВС-1), завдяки чому вирішено проблему покращення якості питної води, яка постачається населенню м.Запоріжжя та найближчих районів.

В ході реконструкції проведено модернізацію застарілого обладнання, переобладнано реагентне господарство під застосування нових реагентів, виконано реконструкцію фільтруючих споруд із заміною дренажної системи та фільтруючих матеріалів, застосовано водо-повітряну промивку на контактних освітлювачах та двошарове завантаження на фільтрах, придбано сучасне лабораторне обладнання та встановлено прилади обліку для контролю процесів очищення.

Застосування в технології знезаражування води дрібного хлорування з одночасною амонізацією дозволило значно знизити вміст хлорорганічних сполучень у питній воді та зменшити дозу хлору в три рази.

Крім цього, завершення робіт та введення в експлуатацію споруд дало можливість знизити кількість споживчої води на особисті потреби та витрати електроенергії, застосувати нові реагенти, які раніше не використовувались на спорудах, покращити умови праці персоналу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році