Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Бережний: «Споживачі мають бути впевнені в якості продукції»

6 лютого 2008 - 15:40

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Бережного відбулося засідання новоствореної обласної координаційної ради з питань діяльності у сфері захисту прав споживачів. Під час засідання була затверджена «Програма захисту прав споживачів Запорізької області на 2008-2011 роки».

З огляду на вступ України до Світової організації торгівлі та майбутнього пожвавлення експортно-імпортних торгівельних операцій Олександр Бережний наголосив на необхідності посилення захисту прав споживачів, зокрема, контролю за якістю продовольчих товарів.

- СОТ – це не лише нові можливості, а й новий рівень відповідальності перед споживачами, які мають бути впевнені в якості продукції, що буде потрапляти на вітчизняний ринок, - підкреслив посадовець. На реалізацію цієї вимоги буде спрямована програма, яка спільно розроблялася фахівцями обласного управління у справах захисту прав споживачів та головного управління економіки облдержадміністрації.

Програма передбачає створення в органах місцевого самоврядування структурних підрозділів з питань захисту прав споживачів, мережі консультаційних пунктів з питань захисту прав споживачів на продовольчих та промислових ринках, створення веб-сайту для інформування громадян щодо небезпечної продукції, випуск довідників « Малая энциклопедия потребительских знаний », «Советы потребителю», здійснення постійного контролю за реалізацією на споживчому ринку генетично-модифікованих організмів, а також створення системи оперативного взаємного оповіщення органів державного контролю і нагляду при виявленні небезпечних та фальсифікованих товарів тощо.

Очікується, що реалізація цих та інших завдань, закладених у програмі, призведе до зменшення на 20% надходження на споживчий ринок небезпечних, неякісних та фальсифікованих товарів.

Одним з перших кроків з реалізації програми має стати створення при ДП „Запорізький регіональний державний центр стандартизації, метрології та сертифікації” лабораторії з перевірки якості автомобільного бензину. Домовленість про придбання необхідного для цього обладнання вже досягнута, повідомив Олександр Бережний.

Довідково: спеціалістами обласного управління у справах захисту прав споживачів за 2007 рік здійснено 948 перевірок підприємств, організацій та господарюючих суб'єктів усіх форм власності, що становить 103,15% від перевірених за 2006 рік (919 перевірок). Відповідно до результатів фізико-хімічних досліджень продовольчих та непродовольчих товарів протягом минулого року винесено 22 приписи про заборону реалізації на території Запорізької області аудіокасет, дитячих іграшок, риби, ковбасних виробів, крохмалю, автомобільних запчастин та аптечок.

У минулому році від споживачів управлінням було отримано 1239 заяв та звернень, що на 13,7% більше, ніж за 2006 рік. З них на користь громадян вирішено 1018 заяв, що становить 84,6% від розглянутих. За результатами розгляду цих заяв споживачам повернуто понад 835 тисяч гривень.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році