Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Німецько-український театральний фестиваль „Місце зустрічі - Запоріжжя”

25 квітня 2017 - 10:53

27-29 квітня в обласному центрі на базі Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені В.Г. Магара відбудеться німецько-український театральний фестиваль „Місце зустрічі - Запоріжжя”.

Під час фестивалю „Місце зустрічі - Запоріжжя” до нашого міста прибудуть представники колективу театру „Theater Magdeburg” з Магдебурга, столиці федеральної землі Саксонія-Ангальт. В рамках фестивалю заплановано покази вистави „Вертер” німецькою мовою, спільної українсько-німецької вистави „Чому Михайло Гурман не виживе”. Також пройдуть спільні читки, відкриті репетиції, майстер-класи.

В рамках підготовки до фестивалю проведено чимало міжнародних організаційних заходів, зокрема й відеонаради за участі директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислава Мороко, представників колективу Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені В.Г. Магара та колег з німецького міста-побратима Магдебурга.

У фестивалі візьмуть участь гості з „Theater Magdeburg” колектив Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені В.Г. Магара, запорізькі актори та режисери, студенти кафедри акторської майстерності та дизайну Запорізького національного університету, очікується приїзд художнього керівника київського театру „Золоті ворота” Стаса Жиркова.

 27 квітня о 19.00 у приміщенні Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені В.Г. Магара відбудеться урочисте відкриття німецько-українського театрального фестивалю „Місце зустрічі - Запоріжжя”. Для широкої публіки буде показано моновиставу „Вертер” за романом Йоганна Вольфганга Гете „Страждання молодого Вертера”, яку представляє „Theater Magdeburg”. Найвідоміший епістолярний роман німецької літератури у сценічному втіленні постає як мандрівка емоціями. Ця вистава отримала приз глядацьких симпатій 2015 року в Магдебурзі, була представлена в Івано-Франківську під час фестивалю „Porto Franko Gogolfest” у 2016 році. Сценічна адаптація – Ніколас Штеман, режисер – Майк Прібе (лауреат численних німецьких театральних премій та фестивалів), у ролі Вертера – Раймунд Відра. За виконання ролі Вертера Раймунд Відра здобув нагороду престижного німецького творчого конкурсу „Тиждень молодого актора” у Бенсхаймі.

29 квітня о 19.00 глядачів також запрошують до приміщення Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені В.Г. Магара  на виставу „Чому не виживає Михайло Гурман?” за твором Павла Ар'є. В сучасній історії кохання з мультикультурної Європи  знайшло відображення сюжету п’єси „Украдене щастя” класика української літератури Івана Франка. Класична вистава у новому прочитанні перетворюється на захоплюючий психологічний трилер. Павло Ар'є в своїй історії звертає увагу на темні сторони так об’єднаного континенту та на просте право людини бути щасливою. Режисер – Стас Жирков. В ролях -  Катерина Вишнева, Микола Береза та Тімо Хастенпфлуг. Два актора з України і один член ансамблю Магдебурзького театру грають виставу німецькою, українською та англійською мовами.

В рамках фестивалю пройде сценічне читання п’єси „Саша, винеси сміття” українського драматурга Наталії Ворожбіт. Твори цього автора з успіхом йдуть на сценах театрів Україні,  Литві, Польщі, Великобританії та США. З 2015 року Наталія Ворожбіт, спільно з Георгом Жено, є художнім керівником Нового українського театру в її рідному місті Києві.

Також  під час фестивалю „Місце зустрічі - Запоріжжя” заплановані знайомства з твором „Пустота” автора з Кіровограду Максима Черниша у постановці Гріт Лукас та п’єсою  „Як позбутися в неділю ввечері мертвого собаки” Віталія Ченського з Маріуполя.

Запорізькі театрали запропонують гостям переглянути на сцені театру ім. Магара вистави „Я чекаю тебе, мій любий...” за твором Д.Фо та Ф.Раме у виконанні Тетяни Лещової, взяти участь у сценічному читанні п’єси німецького автора Д.Калль „Не запитуй, Юленька” та інші цікаві заходи.

Учасників фестивалю також прийматиме Запорізький національний університет. 28 квітня о 18.00 годині у  VIII корпусі (вул. Гоголя, 118, колишній ПК ім. В. Дробязка) заслужена артистка України Наталя Соколовська зі студентами представить лялькову виставу „Вертеп”, о 19.15 колег з Магдебургу  запросять на виставу за мотивами роману С. Фіцджеральда „Великий Гетсбі” (хореограф-постановник – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри акторської майстерності та дизайну Юрій Гончаренко, керівник 3 та 5 курсів – народний артист України – Олександр Король, у виставі беруть участь студенти 2,3 та 5 курсів спеціальності „Театральне мистецтво”).

Заслужена артистка України Надія Стадніченко проведе майстер-клас із невербального спілкування. Також активну участь у підготовці міжнародного німецько-українського театрального фестивалю сучасної драми „Місце зустрічі Запоріжжя” бере факультет іноземної філології Запорізького національного університету. Під егідою фестивалю на факультеті у березні та квітні відбувся театральний марафон.

Нагадаємо, Запорізька область з 2008 року налагоджує тісні економічні та культурні стосунки із землею Саксонія-Анхальт (ФРН) – проходять обміни делегаціями, розробляються спільні заходи. З 2008 року Запоріжжя та Магдебург є містами-побратимами,  ми маємо міцні партнерські відносини в галузях економіки та культури. У травні 2016 року в театрі Магдебургу пройшов німецько-український мистецький проект „Дикий Схід. Подія Україна”, на якому була представлена п’єса „Привези мені зі Львову, чого в Запоріжжі немає” запорізького драматурга Анастасії Косодій. Тепер творче співробітництво  продовжується в Запоріжжі, де зустрінуться українські та німецькі актори, драматурги, режисери для обміну думками, ідеями та досвідом.

Читайте також