Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Запорізька область готується до туристичного сезону

31 березня 2017 - 12:51

Запорізька область готується до туристичного сезону

Наближається туристичний сезон, коли до нашої області масово поїдуть гості з усієї України та багатьох куточків світу. Хоча ми готові приймати туристів цілий рік, але традиційний наплив туристів очікується у теплі місяці. 22 квітня в обласному центрі  пройде „Запорізький туристичний фестиваль – ярмарок”, який презентуватиме туристичний продукт нашого краю. Вже розпочалася активна підготовка до туристичного сезону, щоб знайомство з туристичними об’єкти області залишило приємні враження, а гостинність запоріжців була підкріплена якісними послугами.  Адже високий рівень туристичних послуг працює на позитивний, інвестиційно привабливий імідж області. 

Вже відбулося кілька організаційних заходів з підготовки туристичного сезону. Так, 24 лютого  в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбувся семінар для суб’єктів туристичної діяльності з актуальних проблем туристичного бізнесу, організований Департаментом  культури, туризму національностей та релігій облдержадміністрації. Учасники семінару розглянули актуальні питання функціонування туристичної сфери України та шляхи подолання негативних тенденцій у розвитку туристично-рекреаційної сфери Запорізької області.

Начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Павло Мяло розповів про перспективність туристичної галузі для економіки країни та Запорізької області зокрема. В області налічується 8000 пам’яток, два Національні заповідники, багато курортів та місць для відпочинку. Є чимало потенційно перспективних напрямків розвитку туризму.

Голова виконавчої ради громадської організації „Запорізька обласна туристична асоціація” Римма Маруфенко повідомила, що на туризм припадає близько 12% загальносвітового валового продукту та 7% світових інвестицій, окреслила актуальні питання функціонування туристичної сфери України. Головною проблемою визначено перебування багатьох суб’єктів туристичної діяльності поза правовою зоною, низький рівень кваліфікації обслуговуючого персоналу, проблеми із захистом прав користувачів – як тих туристів, що приїздять до нас, так і тих, хто виїжджає за кордон. Не сприяють позитивному іміджу і такі загальні проблеми як екологічний стан, недостатньо розвинена інфраструктура надання готельних та транспортних послуг, харчових закладів з урахуванням місцевого колориту. Не вистачає також координування дій для послуг подієвого туризму.

Почесний голова виконавчої ради громадської організації „Запорізька обласна туристична асоціація” Людмила Брацило висловила побажання створити єдиний реєстр суб’єктів туристичної діяльності, посилити рекламу вітчизняного туризму, вдосконалити нормативно-законодавчу базу. Вирішення проблем туристичного бізнесу вплине на покращання економічного та соціального розвитку країни.

24 березня, також у музеї, відбувся семінар з питань екскурсійної діяльності на тему: „Потенціал зростання конкурентної спроможності запорізького екскурсійного продукту”, організований Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації та Запорізькою обласною туристичною асоціацією.

Учасники семінару обговорили ключові проблеми екскурсійної діяльності на сучасному етапі. Про актуальні питання ідейного наповнення індивідуальних текстів екскурсій доповів голова правління Запорізького наукового товариства ім. Я. Новицького, кандидат історичних наук, доцент кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін історичного факультету ЗНУ Сергій Білівненко. Про шляхи збереження та примноження кращих традицій запорізької екскурсійної школи розповіла екскурсовод Валентина Вініченко. Борис Ігнатко, засновник туристичних садиб „AQUAZOO-Петрополь” та „Єнотова хата”  розповів про зелений туризм та можливості, які він відкриває.

Презентацію ключових екскурсійних об’єктів Запорізької області провів директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой,  а про  використання в екскурсійній роботі сучасних краєзнавчих досліджень розповіла голова Запорізької обласної національної спілки краєзнавців України Олена Денисенко.

Учасники семінару зазначили, що запоріжці та гості області цікавляться історією та цікавими об’єктами нашого краю, екскурсії затребувані, професія екскурсовода є престижною. Як і в кожній справі, є проблеми, нові часи диктують нові вимоги. Після процедури декомунізації виявлено чимало забутих, більш давніх, ніж вважалося цікавих історій про деякі туристичні об’єкти, архітектурні споруди. Українська історія надає чимало цікавих фактів про події минулих років на Запорізькій землі.  Екскурсоводи використовують новітні технології, обмінюються досвідом, виховують нових професіоналів своєї справи. Учасники семінару висловили думку, що найголовніше зараз – навчитися продавати такий продукт як туристичні послуги.     

28 березня в Департаменті культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відбулася робоча зустріч щодо проблем, які виявлено під час проведення семінарів, яку провів директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав  Мороко. В робочій зустрічі взяли участь заступник директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Марина Анісімова, голова виконавчої ради громадської організації  „Запорізька обласна туристична асоціація” Римма Маруфенко та  почесний голова асоціації Людмила Брацило.

За підсумками робочої зустрічі вирішено: провести нараду з представниками екскурсійної діяльності щодо інформаційного оновлення веб-порталу http://www.zotic.zp.ua „Запорізький край - край козацької звитяги” та розробити два проекти нових  екскурсійних маршрутів („Запоріжжя українське” та „Запоріжжя відроджене”) та презентувати їх в рамках „Запорізького туристичного фестивалю – ярмарку”.

Найголовнішою подією напередодні туристичного сезону має стати  Запорізький туристичний фестиваль – ярмарок”, який пройде в обласному центрі на каскаді „Райдуга” 22 квітня. Усіх екскурсоводів, представників фірм, що надають туристичні послуги запрошують звертатися за телефонами 239-06-33 та  (096)- 109-04-56 (Катерина Володимирівна) zaptur@ukr.net  до відділу туризму та культурної спадщини управління культури і туризму Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації для участі в фестивалі-ярмарку.

Нагадаємо, для мешканців та гостей Запорізької області на території регіону знаходиться понад 550 закладів тимчасового розміщення, серед яких: 425 баз відпочинку, 30 закладів готельного типу, 11 оздоровчих центрів та комплексів, 31 санаторно-профілакторних закладів, 9 пансіонатів, 5 туристичних притулків, 25 дитячих таборів. Функціонують 36 садиб сільського (зеленого) туризму. До послуг туристів та гостей області - більше тисячі культурно-дозвіллєвих закладів: театрів, музеїв, заповідників, бібліотек, клубів, а також понад 9 тисяч об'єктів культурної спадщини.

За підсумками сезону 2016 року Національний заповідник „Хортиця” відвідало  119,607 тис.чол., Національний історико-археологічний заповідник „Кам'яна Могила” - 38,0 тис.чол., Василівський історико-архітектурний музей-заповідник „Садиба Попова” - 15,875  тис. чол.

Читайте також