Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі трансплантологи відзначили професійний ювілей

2 листопада 2007 - 14:34

Ювілейне засідання Асоціації хірургів області, яке відбулось в культурно-діловому центрі „Байда”, було присвячене 15-річчю запорізького Центру трансплантації. Серед інших поважних гостей медиків привітав заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов.

- У цій залі зібралася медична еліта нашої області, України, - звернувся до учасників ювілейної конференції Микола Фролов. – Нам дуже приємно, що Запоріжжя є сьогодні не тільки загальновідомим центром промисловості, сільського господарства, але й науки, сучасних технологій. Хотілося б, щоб все те, що було напрацьовано у попередні роки, тільки примножувалося. Маю надію, що, об'єднавши наші зусилля з обласною радою, ми зробимо все можливе для того, щоб наступні 15 років Центр транспланталогії мав кращі умови для роботи й розвитку, ніж у попередні роки.

У 1992 році на базі обласної клінічної лікарні засновано один з кращих в Україні Центр мультиорганної трансплантації на 50 ліжок, з відділенням гемодіалізу на 40 ліжок. Перша в Україні пересадка серця була виконана саме в Запорізькому центрі мультиорганної трансплантації у 2003 році членом-кореспондентом НАН України професором Олександром Ніконенком. Запорізькі трансплантологи за сучасними технологіями виконали 465 операцій з пересадки нирок, у тому числі дітям. У 1994 році вперше в Україні запорізькі трансплантологи виконали ортотопічну трансплантацію печінки. Загалом у Запорізькому Центрі виконано 8 подібних операцій.

Щорічні потреби в трансплантації органів в Україні: нирки – 2500 (виконано менше 2000 за 30 років), серце – 2000 (виконано 4), печінка – 1500 (виконано 58).

В українських центрах трансплантації за 1996-2006 роки виконано 790 трансплантацій нирки, зокрема у Київському центрі – 149, Донецькому – 263, Одеському – 88, Запорізькому – 290.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів