Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До порушників безпеки влада буде безжальною

24 жовтня 2007 - 17:44

Головною темою засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій стало відпрацювання заходів з недопущення повторення у Запорізькій області трагедії у м. Дніпропетровськ, викликаної вибухом побутового газу.

Перевірка комплексної комісії, до складу якої входили представники прокуратури, МНС, Держгірпромнагляду, інших служб торкнулася 255 газорозподільчих пунктів ВАТ „Запоріжгаз” та вибірково 11 ГРП ВАТ „Мелітопольгаз”. Грубих порушень, на кшталт тих, які, за попередньою інформацією, призвели до вибуху газу в дніпропетровському житловому будинку, на території області не виявлено. Лише на одній нитці резервного газогону в Якимівському районі відбулося спрацювання запірного клапану не в потрібному режимі, повідомив заступник голови правління – головний інженер ВАТ „Запоріжгаз” Сергій Морозов. Разом з тим виявлено низку інших порушень, повідомив заступник начальника ГУ МНС в Запорізькій області Валерій Бойко:

- Всі обстежені об'єкти «Запоріжгаз» та «Мелітопольгаз» не обладнані системами раннього виявлення та оповіщення населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій; на маховиках запірної арматури не позначено напрямок обертання при відкритті та закритті арматури, а також напрямок руху газу; місце введення газогону в ГРП з зовнішнього боку не законопачені; монометри експлуатуються з простроченим терміном держповірки; на шкалі монометра не скрізь позначена червона риска, яка відображає робочий тиск, - доповів представник ГУ МНС в Запорізькій області.

Перший заступник голови ОДА Олександр Бережний довів до відома присутніх інформацію Управління СБУ в Запорізькій області, згідно з якою однією з небезпечних проблем регіонального газового господарства є несанкціонований доступ невстановлених осіб до обладнання ГРП. Так, у поточному році ВАТ «Запоріжгаз» було зафіксовано близько 10 несанкціонованих проникнень до газорозподільчих пунктів, внаслідок чого викрадено, а в окремих випадках вимкнено, наявне обладнання, що могло призвести до виведення з ладу автоматики захисту з наступними аваріями з тяжкими наслідками. Розв'язання цієї проблеми працівники спецслужби бачать у встановленні в ГРП сигналізацій з телемеханічними пристроями надходження сигналу про проникнення до диспетчера „Запоріжгазу” та Державної служби охорони. Ці відомості підтвердив і Сергій Морозов, повідомивши, що зазвичай ГРП стають жертвами металошукачів. Останні подібні випадки сталися у Запоріжжі 3-4 жовтня по вул.. Магістральній та Північному шосе.

Стосовно інформації, що надійшла від СБУ, Олександр Бережний повідомив про непоодинокі випадки порушення захисної смуги газогонів:

- Я вимагаю від усіх, від кого це залежить, безжально вирішувати питання знесення незаконно зведених споруд, скасування неправочинних розпоряджень та винесення відповідних доган винним у цих порушеннях, - наголосив перший заступник голови ОДА, звертаючись, зокрема, до керівництва райдержадміністрацій, на чиїх територіях були допущені подібні порушення.

Також під час роботи комісії розглянуто питання щодо поліпшення стану систем протипожежного захисту житлових будинків підвищеної поверховості, підготовки обласних служб, місцевих органів виконавчої влади, органів самоврядування до дій в осінньо-зимовий період, стану забезпечення населення якісною питною водою, виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету. З кожного з розглянутих питань прийнято відповідні рішення.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів