Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Головні завдання служб у справах дітей – пошук батьків, пропаганда усиновлення

16 лютого 2017 - 13:15

Головні завдання служб у справах дітей – пошук батьків, пропаганда усиновлення

Стан правового та соціального захисту дітей  в області розглянуто на засіданні колегії облдержадміністрації.

Очільник області Костянтин Бриль звернув увагу на чинний закон у цій сфері.

- Ці питання врегульовано на законодавчому рівні, протягом останніх років прийнято низку нормативно-правових актів, які максимально відповідають інтересам дитини та враховують вимоги міжнародної спільноти, зокрема – Конвенції ООН про права дитини, - зазначив керівник облдержадміністрації.

Як доповіла начальник Служби у справах дітей Антоніна Матвеєва, для забезпечення соціального захисту дітей, які залишилися без піклування батьків, опинилися у складних життєвих обставинах, функціонує п’ять  обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей на 215 ліжко/місць. Протягом 2016 року цими закладами було надано допомогу 790 дітям. При цьому всі заклади працювали з понад 100% навантаженням, а влітку – і 140%.

- Слід зазначити, що протягом 2014 - 2016 років спостерігалася тенденція збільшення кількості вихованців, які потрапляли до центрів - із 676  у 2014 до 790  у 2016. Також суттєво змінилися причини потрапляння дітей до цих закладів. Наразі 78-80% дітей перебувають у закладах через вилучення із сімей, а не з причини бездоглядності та безпритульності, що свідчить про ранню превентивну роботу з сім’єю, - зазначила посадовець.

Одним із найважливіших заходів щодо попередження дитячої бездоглядності та безпритульності залишається  сімейне виховання, тому основним завданням центрів соціально-психологічної реабілітації дітей є адаптація дитини до родинного середовища та пошук прийомних батьків. З року в рік збільшується чисельність дітей, влаштованих до сімейних форм виховання. Зокрема, у 2016 році до сімейних форм влаштовано 106 вихованців: під опіку, піклування громадян – 57 дітей, у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу – 39 дітей, усиновлено  10 дітей ( у 2015 загалом влаштовано 85 дітей).

На сьогодні загальноукраїнський показник дітей, влаштованих у сім’ї громадян, становить 92,8%, у Запорізькій області – 88 % .

Нині на обліку територіальних служб у правах дітей  перебуває 3754 дитей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В сім’ях громадян проживає 3303дітей. 

У 2016 році посиротіло 569 дітей, з них до сімейних форм виховання влаштовано 87,3%, направлено в державні заклади  72 дитини або 22,7%.

Стовідсоткове влаштування дітей, які набули відповідного статусу, забезпечено в м. Енергодарі, Гуляйпільському, Розівському, Токмацькому, Вільнянському, Великобілозерському, Михайлівському, Мелітопольському, Приазовському, Якимівському районах області.

Проте в Кам’янсько-Дніпровському районі в сім’ї громадян влаштовано 70% з тих дітей, що стали сиротами, в Чернігівському районі – 71%, м. Мелітополі –76%, містах Бердянську, Токмаку та Більмацькому районі - 77%.

У 2016 році на обліку територіальних служб у справах дітей перебували 60 кандидатів в усиновлювачі.

- Протягом         року усиновлено 108 дітей, з них громадянами України – 83 дитини, іноземними громадянами – 25. Нагадаю, що  2015 рік ми завершували одним із найкращих показників в Україні: всього було усиновлено 124 дитини, з них 103  – громадянами України, 21 – іноземними громадянами.  Вважаю за необхідне активізувати роботу з пропаганди національного усиновлення, - наголосила Антоніна Матвеєва.        

Одним із пріоритетів у роботі служб у справах дітей залишається  розвиток мережі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

За 2016 рік створено 18 прийомних сімей,  куди влаштовано 49 дітей.   Всього в області діє 201 прийомна сім’я, де виховується 405 дітей. Крім цього, в області проживає дев’ять  прийомних сімей sз 15 дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб. Тож загалом державну соціальну допомогу за принципом «гроші ходять за дитиною» отримує 210 прийомних сімей із 420 дітьми.    

У 2016 році створено чотири дитячих будинки сімейного типу з 29 дітьми. Таким  чином нині в області функціонує 27 дитячих будинків сімейного типу зі 174 вихованцями. З урахуванням дитячих будинків сімейного типу, які переселилися із зони АТО, в області налічується 31 дитячий будинок сімейного типу, де проживають 199 вихованців.

                      

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн

«Наше спільне завдання – нарощувати кількість захисних споруд та наводити лад в наявних»: заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко

За матеріалами СБУ до 8 років позбавлення волі засуджено російського агента, який «зливав» ворогу розташування ремонтних баз військової техніки у Запоріжжі

В Запоріжжі будують «підземну школу» для тисячі учнів – голова ЗОДА Іван Федоров перевірив хід робіт

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги