Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Поточні події

4 жовтня 2016 - 11:35

30 вересня в День бібліотек до Пологівського району з робочим візитом завітав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко. Керівник департаменту зустрівся з керівниками району - головою райдержадміністрації Артуром Крупським, заступником голови райдержадміністрації Іриною Півень. Під час зустрічі розглядалися питання фінансування культурних заходів та ремонтних робіт в районних установах культури за рахунок обласного бюджету, питання розвитку «зеленого туризму». Було обговорено питання організації роботи консультативного пункту для учасників АТО, для переселенців з тимчасово окупованої території України, сільської молоді та безробітних щодо створення власної справи. Зокрема в консультативному пункті, який буде працювати 6-7 жовтня в Пологівській центральній районній бібліотеці, інформацію надаватимуть фахівці з Києва.

В. Мороко з керівниками району відвідав експозицію «Україна: боротьба за майбутнє» в Пологівському районному краєзнавчому музеї, де екскурсію провела в.о. директора музею Ірина Садова. В рамках виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» було розглянуто питання збереження демонтованих в Пологівському районі пам’ятників, які передано до музею.

З метою вивчення стану роботи в галузі культури в умовах проведення адміністративно-територіальної реформи В.Мороко побував на території Воскресенівської  об’єднанної територіальної громади, де зустрівся з керівниками території Миколою Гузенком і Сергієм Зубенком. Вони показали, які ремонтні роботи проведено у Воскресенському та Кінськороздорівському сільських клубах, продемонстрували роботу інформаційної громадської приймальні в Кінськороздорівській бібліотеці.

 

30 вересня та 1 жовтня в концертному залі ім. М.Глинки урочисто відкрився 60-й симфонічний сезон академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії. Концертну програму відвідав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко. Відкрився ювілейний сезон у відновленому після реконструкції залі сюїтою Густава Холста «Планети» у поєднанні з новітнім лазерним шоу від творчої майстерні «Оригінальне світло». Монументальний твір «Планети» складається з 7-ми частин, відповідно до кількості планет у сонячній системі (окрім Землі). Концертну програму підготував академічний симфонічний оркестр (диригент - народний артист України В’ячеслав Редя). Участь у програмі взяв вокальний ансамбль «Запоріжжя» Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди (під керівництвом Оксани Братцевої).

 

01 жовтня Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко взяв участь у церемонії покладання квітів до пам'ятника польським в'язням біля римсько-католицького Храму Бога отця Милосердного у Запоріжжі.  Церемонія відбулася в рамках наради польських організацій семи областей України, яка пройшла в обласному центрі.

Для участі в нараді до Запоріжжя прибули Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонски, віце-консули, представники Сенату та Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти Польщі, організацій з підтримки поляків за кордоном. 29 делегацій представників польських організацій південного сходу України ознайомилися із освітніми програмами Польщі для поляків за кордоном та розповіли про свою діяльність.

 

02 жовтня на території парка історичних та етнічних культур «Етносело» (с. Геленджик Вільнянського району) в рамках обласної програми підтримки розвитку культур національних меншин Запорізької області пройшов спільний інтеграційний захід, який включав у себе презентацію нових об’єктів для людей з особливими потребами і майстер-класи з народних промислів, виступи волонтерського театру та творчих колективів національно-культурних товариств, відзначення «Рош ха Шана» та багато інших цікавинок.

У заході взяли участь представники польських, німецьких, болгарських, грецьких, єврейських та інших спільнот з Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя, Вільнянського, Розівського та інших районів.

Зі святом гостей та організаторів свята (центр «Мазаль ТОВ»- керівник Інеса Носенко) привітали директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан, начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Павло Мяло, керівник громадської спілки «Асоціація національних меншин Запорізької області» Науфаль Хамдані, заступник голови спілки громадських організацій «Рада національних товариств» Наталія Козерятська, представники місцевого  самоврядування та керівники національно-культурних товариств області.

 

02 жовтня головним проспектом Запоріжжя - Соборним - пройшов «Марш за життя», в якому взяв участь директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко. Це вже другий такий марш організований Духовною Радою християнських церков Запоріжжя.

Тисячі учасників пройшли маршрутом від міськради до облдержадміністрації з плакатами та повітряними кульками. Учасники ходи скандували лозунги на захист ненароджених дітей та за сім’ю як союз чоловіка та жінки. Після маршу на головній площі обласного центру на сцен пройшла молитва та короткі виступи керівників релігійних громад, представників церков.

У марші взяли участь єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій Української Православної Церкви Київського Патріархату, єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії Римсько-Католицької Церкви Ян Собіло, екзарх Донецький Української Греко-Католицької Церкви Степан Меньок, імам Мухаммад Мамутов, настоятель Вірменської Апостольської Церкви отець Тер Юсик та інші лідери церков. До участі в акції долучилося духовенство Української Православної Церкви – збирали підписи в храмах під зверненням учасників маршу.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко подякував Духовній раді християнських церков Запоріжжя за злагоджену організацію спільних заходів та активну громадянську позицію. «Приємно бачити серед учасників ходи людей різного віку, батьків з дітьми. В України є майбутнє і це майбутнє – діти, оскільки сім’я є важливим елементом держави».

Участь у ході взяв народний депутат України Ігор Артюшенко, кілька учасників АТО та чемпіон паралімпіади Максим Ніколенко.

У зверненні учасників запорізького «Маршу за життя» до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, голови Запорізької обласної ради та Запорізької міської ради наголошено на визнанні сім’ї виключно як союзу чоловіка та жінки. 

Читайте також