Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Мусульмани святкують завершення Рамадану

5 липня 2016 - 10:59

Сьогодні, 5 липня, завершується священний місяць мусульманського посту Рамадан. З 7.30 до 10.00 ранку в усіх мечетях світу пройшли святкові проповіді.

Молитва і проповідь на честь закінчення посту звучали і в Запоріжжі – в Ісламському культурному центрі «Віра», де зібралися віруючі біля п’ятнадцяти національностей.

-  Ураза-байрам є одним з двох головних мусульманських свят. Він відзначається на честь закінчення поста в місяць Рамадан, - розповів заступник муфтія, член шаріатського комітету з фатов Духовного управління мусульман України «УММА» шейх Мухаммед Мамутов. – Протягом тридцяти днів віруючі не їли і не пили до заходу сонця. Сьогоднішнє свято Ураза-байрам дозволить мусульманам накрити багаті столи, запросити в гості друзів. За традицією, цього дня мусульмани допомагають бідним і паломникам, збирають для них гроші і продукти. І ще одна святкова традиція – поминання померлих молитвою з проханням до Аллаха полегшити їх участь. Загалом традиція святкування дня розговіння веде свій початок з часів пророка Мухаммеда, з 624 року.

Імам наголосив, що цей день – свято єднання і віри, і закликав віруючих завжди бути добрими, щедрими і зберігати духовну чистоту.

Привітав членів мусульманської громади м. Запоріжжя начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Павло Мяло, який зазначив, що у Запорізькому регіоні обласна влада співпрацює з представникам понад 40 релігійних конфесій, які входять до складу ради релігійних організацій. Це взаємодія, перш за все, у сфері соціального захисту, наданні гуманітарної допомоги, духовному вихованні підростаючого покоління. Мусульманська релігійна громада бере активну участь у суспільному житті Запорізького краю, виступає за мир і консолідацію українського суспільства. 

Читайте також