Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відвідувачі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки мандрують Тибетом

5 квітня 2016 - 13:08

У Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці, в Центрі національних культур «Сузір’я» в рамках освітньо-культурного проекту «Дні тибетської культури» асоціації «Новий Акрополь» відкрили авторську фотовиставку «Мандруючи Тибетом». Це мандруюча виставка, яка подорожує містами України і знайомить українців із спадком тибетської культури.

У давнину Тибет був однією із наймогутніших держав Азії. З появою на території цієї країни буддизму тибетці спрямували всі сили не на створення матеріальних і технічних благ, а на осягнення таїн буття і свідомості. Так, Тибет став цитаделлю буддизму, а також духовних пошуків і подвигів людства. Тибет – країна, потрапити до якої було дуже складно – стала джерелом дивовижних чуток і вигадок про дива тибетських лам, небачені землі, неприступні для простих смертних. Сьогодні потрапити до цієї дивовижної країни легше, але пізнати серце цієї культури стало складніше. Завдяки великим зусиллям тибетцям вдається зберегти свою таємничу культуру та розповсюджувати мудрість співчуття у вигнанні.
На відвідувачів чекають 30 авторських фото.

Окрім того, в рамках освітньо-культурного прооекту проходять тематичні лекції. Перша лекція – «Тибет – дах світу» відбулася у ЗОУНБ 2 квітня. Біля півсотні людей зібралося, щоб послухати про дивовижну подорож києвлянина Євгенія Данилова до Гімалаїв. Філософ-мандрівник розповів про особливості тибетської культури, світосприйняття тибетських монахів та передав унікальні знання, які він отримав на аудієнції у Далай Лами XIV. 
Декілька годин лекції пролетіли дуже швидко, а після завершення виступу Євгенія ще довго не хотіли відпускати – настільки проникливими і наповненими мудрістю були його слова.

Наступну тематичну лекцію – «Тибетський буддизм та сучасна фізика» заплановано на 9 квітня.

Читайте також