Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Осипенківці разом з бердянцями вшанували пам`ять Героїв Небесної Сотні, АТО і борців за незалежність України всіх часів

23 лютого 2016 - 13:37

До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні в Осипенківському краєзнавчому музеї відбувся тематичний захід „Пам'ятаймо подвиг односельця-учасника столичного Євромайдану і воїна АТО Володимира Зюзя (1948-2014) та всіх земляків, які віддали життя за Вітчизну!”. Цей захід був присвячений консолідації Української нації перед обличчям зовнішньої загрози, вшануванню Героїв Небесної Сотні і воїнів-учасників АТО. Його співорганізатором виступив Цивільний корпус АЗОВ у Бердянську.

Як повідомив директор Осипенківського краєзнавчого музею Олег Будяк, згадати патріотів, що своєю пожертвою дали надію на порятунок народу і країни, прийшли всі, кому дорога наша земля та її історія. Під час заходу відбулося покладання квітів на пам’ятному місці, присвяченому боротьбі за свободу та незалежність України - місці братського поховання земляків-воїнів Революційної Повстанської армії України (махновців), які загинули у 1918-19 роках. Відбулася й акція вшанування тих численних повстанців, місця поховання яких лишились невідомими. На військовому меморіалі віддали шану й односельцям, які загинули, захищаючи рідну землю, в роки Другої світової війни.

Присутні переглянули документальні фільми про повстанський рух нашого краю в період Української революції і визвольної війни 1918-1921 років, патріотизм та мужність громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013-го - лютому 2014-го року стали на захист демократичних цінностей та європейського вибору України.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, які віддали життя за Україну та відійшли у безсмертя. У виконанні вихованців юнацької студії „Джерельце”, яка діє при музеї, прозвучали віршовані твори патріотичного змісту.

На вшанування пам’яті загиблих воїнів АТО Запорізької області, імена й світлини котрих розміщені в музейній експозиції, було запалено свічки.

Начальник штабу Цивільного корпусу АЗОВ у Бердянську Галина Кубик розповіла про юнацькі і молодіжні патріотичні акції, закликала молодь району  приєднуватися до руху з увічнення і вшанування подвигу наших земляків. Домовилися про співпрацю у створенні експозиції в музеї, яка відтворюватиме  сучасну боротьбу за незалежність, цілісність держави в умовах неоголошеної військової російської агресії, що триває нині.

Напередодні пам’ятної дати у парковій зоні села Осипенко, працівники музею та учасники юнацької краєзнавчої студії „Джерельце” упорядкували меморіал на місці поховання земляків-воїнів Революційної Повстанської армії України (махновців), які загинули під час бойових дій у Приазов´ї у 1918-1919 роках. Акція провели з метою увічнення пам’яті загиблих учасників Революції Гідності, що відбулася у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, і борців за незалежність України всіх часів. Зокрема, загиблих земляків-повстанців, які захищали рідну землю від білогвардійської та більшовицької навали в умовах тогочасної російської військової агресії, в період Української революції і визвольної війни 1918-1921 років.

20 лютого у Покровській церкві села Осипенко УПЦ Київського патріархату настоятель храму протоієрей Василій Турчак звершив панахиду за загиблими на Майдані та у зоні АТО. Вічна пам'ять і вічна слава героям!

Читайте також