Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Новорічно-Різдвяний фестиваль: два Різдва, Новий рік, ярмарки і презентації біля живої ялинки

20 січня 2016 - 09:52

Вперше на славній запорізькій землі пройшов Новорічно-Різдвяний фестиваль, ініційований Запорізькою обласною державною адміністрацією й зокрема Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації та обласним методичним центром культури і мистецтва. Днями відзвучали його заключні акорди.

Стартував фестиваль у День Святого Миколая, 19 грудня, коли на площі Фестивальній свої святкові вогні запалила головна новорічна ялинка області.

- Ця жива 24-метрова красуня приїхала до Запоріжжя із чарівної Буковини і стала символом єднання Заходу і Сходу, Карпат і Хортиці, а також єднання всіх запоріжців, - зазначав на відкритті ялинки голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак. - Вважаю, що це дуже символічний подарунок. Мені відомо, що живі ялинки в нашій країні цьогоріч встановлені тільки у трьох містах – Києві, Львові та Запоріжжі. Хочу підкреслити, що для нас дуже важливо зберігати традиції. Саме на традиціях і культурному різноманітті ми акцентуємо увагу на цьому фестивалі.

Так, біля головної ялинки області на площі Фестивальній пройшли різні культурно-масові заходи і театралізовані дійства. Тут святкували, ярмаркували і презентували свої культурні й економічні здобутки райони й міста області. Презентація районів нагадувала естафету вітань і побажань у одній великій родині.

25 грудня запорізька багатонаціональна громада відзначила Різдво західного обряду. Зі сцени звучали слова вітань від національно-культурних товариств області та від громади Храму Бога Отця Милосердного в Запоріжжі Римо-католицької церкви, які також подарували запоріжцям насичену й оригінальну концертну програму. 7 січня Різдвяний марафон продовжили християни східного обряду. У святковій програмі звучали молитви та проповіді вірян церкви Християн віри Євангельської „Христос є Відповідь”, проходив концерт, організований Запорізькою єпархією Української православної церкви.

Широке коло зібрали на площі Фестивальній святкові заходи, організовані для школярів і вихованців закладів інтернатного типу. Так, широкий учнівський загал зібрав захід «Сузір’я майстрів» для учнів професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів та закладів інтернатного типу м. Запоріжжя, організований Департаментом освіти і науки обласної державної адміністрації та науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Запорізькій області. Учні та колективи професійно-технічних навчальних закладів демонстрували свої кулінарні вміння, готували куліш і солодощі, пропонували всім бажаючим гарячий чай і власноруч випечені млинці. Діти брали участь у святковому концерті, конкурсах і вікторинах.

- Сьогодні, підбиваючи підсумки Новорічно-Різдвяного фестивалю, відзначимо, що його дебют був успішним - говорить директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко. – У святкових заходах, що відбулися в його рамках, взяли участь делегації з міст і районів області, представники громадськості, діти, молодь, волонтери та учасники АТО. І ми вдячні всім, хто долучився до культурно-мистецьких заходів, що пройшли о цій святковій порі. Цьогорічний фестиваль – це більше п’ятисот учасників з одинадцяти районів нашої області й міста Токмак. Упродовж місяця на головній площі області проходили концертні програми, працювали виставки майстрів декоративно-прикладного мистецтва, волонтерський ярмарок, виїзні торгівельні точки. Тут водили хороводи, грали в ігри, щедрували, колядували, водили козу, танцювали і співали, бажали один одному добра, злагоди й здоров’я, а країні – миру...

Ось так весело і з розмахом пройшов перший обласний Новорічно-Різдвяний фестиваль. І його учасники висловили сподівання, що наступного року, о цій же порі, знову святкуватимуть Новий рік і Різдво разом.

Читайте також