Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про ХІХ Міжнародний фестиваль національних воїнських та традиційних культур «Запорозький Спас»

17 серпня 2015 - 17:08

  За підтримки облдержадміністрації, обласної  та міської рад Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнська федерація «Спас» спільно з Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації  з 13 по 16 серпня 2015 року на Запоріжжі проведено ХІХ Міжнародний фестиваль національних воїнських та традиційних культур «Запорозький Спас» імені Анатолія Єрмака.

Головна мета проведення заходу: відродження традицій масового святкування народних свят в Запорізькому краї через практичне впровадження і безпосереднє залучення населення до традицій, які сприяють здоровому способу життя народу, а також підтвердження статусу «Запоріжжя – духовна та культурна столиця України».

Урочисте відкриття фестивалю відбулось 14 серпня на Січовому колі історико-культурного комплексу «700-літній Запорозький Дуб». У церемонії відкриття взяли участь Герої України Левко Лукьяненко і Григорій Омельченко, численні почесні гості.

Від облдержадміністрації учасників та гостей фестивалю привітав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, який зазначив, що сьогодні як ніколи важливим є патріотичне виховання дітей та молоді на традиціях наших пращурів запорозьких козаків.

 Музичною окрасою заходу стали виступи народного ансамблю запорізької міліції «Пернач», етно-фольк дуету «Жайворонки», співачки Любові Камінської, солістів спілки вірмен Запорізької області та відомого запорізького рок-гурту «Декаданс». Завершився концерт виступом гостей з міста Дніпропетровська гуртом «Вертеп», який майстерно поєднався з фаєр-шоу у виконанні театру вогню «М.I.F» .

Серед більш визначних заходів, які відбулися протягом цих днів варто зазначити Міжнародний Кубок з бойового мистецтва «Спас», турнір з козацького фехтування та метання ножів на кубок «Запорозького Дуба», майстер-класи та показові виступи з бойових мистецтв та національних видів боротьби, а також лицарський турнір з історичного фехтування.

Не обійшлося свято і без виставки народних майстрів, ремесел, досягнень культури та звичайно концертів.

На території комплексу «700-літній Запорозький Дуб» відбувся концерт талановитої молоді — переможців і учасників конкурсу «Спадщина», а в Запорізькій обласній філармонії за участю артистів закладу відбувся урочистий захід, присвячений 10-й річниці створення ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас».

Підведення підсумків та закриття фестивалю відбулося на території Національного історико-археологічного заповідника «Кам'яна Могила».

Читайте також