Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про святкові заходи із нагоди закінчення священного місяця Рамадан

21 липня 2015 - 12:11

17 липня у ісламському культурному центрі м. Запоріжжя відбулися святкові заходи із нагоди закінчення священного місяця Рамадан. Імам Мухаммед Мамутов (Духовне управління мусульман України «Умма») під час святкової молитви нагадав, що Рамадан є приводом для духовного очищення та можливість надати благодійну допомогу, тим хто її потребує. Також він побажав Україні миру та злагоди, а мусульманам – милості Всевишнього Аллага.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко запевнив присутніх, що обласна влада робить все можливе для забезпечення прав всіх конфесій та міжконфесійної толерантності та готова до щирого та відкритого діалогу з мусульманськими громадами регіону.

Довідково: свято розговіння  відоме як Ураза-байрам є одним з найбільших свят у мусульманських народів. Йому передує 30-денний піст, що розпочинається в перший день молодика місяця Рамадан (або Рамазан). У період Рамадану не можна говорити непристойності, брехати, робити облудні та нечестиві вчинки, лихословити та паплюжити іншого. Цілий день, од світанку до заходу Сонця, мусульманам не дозволено ні пити, ні їсти, ні палити; заборонено будь-які задоволення та розваги. Мусульмани вірять, що  в цьому місяці при дотриманні посту «згоряють» усі гріхи, зачиняються двері пекла (Джаханнам) і відчиняються двері раю (Джаннат). 

Читайте також