Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулася акція «Запорізькі обереги»

2 червня 2015 - 17:16

Відбулася акція «Запорізькі обереги»

31 травня 2015 року у Центральному парку культури та відпочинку «Дубовий гай» Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації спільно з обласним методичним центром культури і мистецтва провів обласну культурно-мистецьку акцію «Запорізькі обереги». В заході взяли участь майстри обласного осередку Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, творчого об'єднання майстрів української народної вишивки «Цвіт калини», громадської організації «Запорізький колорит», творчого об'єднання «Самоцвіти Запоріжжя» та провідні майстри любительських об'єднань з районів і міст Запорізької області.

Привітав учасників та гостей свята директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко , який  зазначив що народна художня творчість у безмірі її проявів завжди була і є своєрідним ґрунтом для спілкування поколінь, тим невичерпним джерелом пізнання історії, звідки йдуть витоки професійного мистецтва. Крізь десятки поколінь народні майстри зберегли для нас безцінний скарб декоративно-прикладного мистецтва. Завдяки творчості майстрів у нашому краї зберігаються і розвиваються традиції народного мистецтва, до глибин джерел прабатьківської культури залучається молоде покоління.

Протягом всього дня містечко майстрів вражало своїм яскравим дійством, працювала творча майстерня, проводилися майстер-класи з ковальства, різьблення з дерева, художньої обробки металу та скла, гончарства, соломоплетіння, петриківського розпису, бісероплетіння, ляльки-мотанки. Експозиція  майстрів відзначалася індивідуальністю, місцевим колоритом, витриманим в народних традиціях, глибинним відчуттям кольору, орнаментики, символізму кожного штриху вишивки чи різьблення, витинанки  чи розпису.

В акції представив роботи та провів майстер-клас стипендіат Президента України майстер гончарства Караманов Є.М.

Своїм виступом зачарували глядачів народний ансамбль української народної пісні та музики «Чумацький шлях», народний ансамбль запорізької міліції «Пернач», фольклорно-обрядовий колектив «Оріани». 

У рамках акції також відбувся обласний практикум для керівників колективів та майстрів декоративно-прикладного мистецтва, учасники якого ознайомитися з унікальними виробами ручної праці, взяли участь в майстер-класах та поспілкувалися з провідними майстрами.

Читайте також