Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація виставки «Окуповане Запоріжжя. Страшна правда війни» (із серії «Розсекречена пам'ять»), присвячена річниці вигнання нацистів із Запоріжжя

21 жовтня 2014 - 09:50

За підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації 10 жовтня 2014 року у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулась презентація виставки «Окуповане Запоріжжя. Страшна правда війни» (із серії «Розсекречена пам'ять»), присвячена річниці вигнання нацистів із Запоріжжя.

У заході взяли участь начальник Управління СБУ в Запорізькій області генерал-майор Шмітько О.Г., представники Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, викладачі та студенти запорізьких вузів, краєзнавці, громадськість.

Співорганізаторами виставки виступили Управління Служби Безпеки України в Запорізькій області, Запорізький обласний краєзнавчий музей та Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова».

На виставці представлені унікальні документи періоду окупації міста Запоріжжя 1941 – 1943 років, виявлені запорізьким істориком і краєзнавцем В. Стойчевим в галузевому архіві Служби Безпеки України. В розсекречених документах можна віднайти інформацію про розташування німецьких окупаційних органів, про каральну діяльність слідчих політвідділу СД Бориса Колпакова та Мазаненка, про роботу залізничної поліції та розстріли ув’язнених у в’язниці СД міста Запоріжжя, розстріли мирного населення та багато іншого.

Найбільший інтерес представляють документи про діяльність німецьких спецслужб на території міста Запоріжжя: Абверкоманди-305, німецької військової польової поліції (ГФП-726), Хортицької розвідувальної школи.

Цікавими є документи про діяльність у місті Запоріжжя православних церков — Покровської, Вознесенської, Пилипівської, Миколаївської та інших. Виявлені документи яскраво характеризують життя церковних громад міста Запоріжжя в період окупації. В документах висвітлені долі священиків, які

співпрацювали з німецькими окупантами та були засудженні органами НКДБ до різних термінів ув’язнення.

Крім того, на виставці представлені фотодокументи з приватної колекції дніпропетровського пошуковця, медальєра, мецената Дмитра Піркла, що висвітлюють трагічну долю Дніпрогесу, підірваного радянськими військами в серпні 1941 року. На світлинах відтворений процес відбудови окупаційною владою Дніпровської гідроелектростанції протягом 1941 – 1943 років.

Читайте також