Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

V Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці»

14 жовтня 2014 - 16:53

За ініціативи Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації  при підтримці Міністерства культури України на Запоріжжі з 10 по 14 жовтня проводився V Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці»

Фестиваль «Покрова на Хортиці» зібрав на Запоріжжі всіх небайдужих патріотів, як данину глибокої поваги до незабутніх сторінок історії українського козацтва, визнання перемоги і героїзму наших предків-козаків, які в усі часи були поборниками вільного життя у незалежній державі.

У ці святкові дні на легендарній козацькій землі відбулося справжнє свято козацьких традицій, української національної культури, народної пісенно-поетичної спадщини і запального танцю, декоративно-прикладного мистецтва, яке об’єднало культурні традиції та досягнення творчих колективів багатьох областей України.

В рамках фестивалю проведено численні культурно-масові, науково-освітні, спортивні заходи.

Відкрився фестиваль 10 жовтня 2014 року на території історико-культурного комплексу «700-літній Запорозький Дуб» за участю керівництва області та міста. Під час відкриття відбулась церемонія насипу землі до сакрального кургану «Єдності та миру», а також висадження калинової галявини. Святкового настрою додав яскравий концерт творчих колективів, в якому свої таланти продемонстрували муніципальний театр танцю, артисти академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара, народний ансамбль пісні та музики “Чумацький шлях”, соліст-бандурист, випускник першого випуску Стрітівської кобзарської школи Віталій Мороз.

12 жовтня 2014 року з нагоди Свята Покрови Пресвятої Богородиці, у колисці запорозького козацтва, на славетній Хортиці, проведено урочисті заходи V Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці» під гаслом «Хортиця єднає Україну!»

Розпочались урочистості із показу театралізованого дійства «Козацька слава невмируща!» у виконанні акторського складу академічного театру ім. В.Г. Магара.

Далі урочистості продовжувались на великій сцені, яка була встановлена на центральному майдані історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації В.В. Мороко привітав учасників та гостей фестивалю зі святом. Також, з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці учасників та гостей фестивалю привітали Благочинний Запорізької єпархії  Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Василь Калин, декан Донецько-Харківського екзархату Української Греко-Католицької Церкви протопресвітер Андрій Бухвак та Священик Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви Андрій Попов. Вітання надійшло також від Міністра культури України Євгена Нищука.

Прикрасою свята стали виступи фольклорного ансамблю «Веселі музики» Національної філармонії України та етно-гурту «Астарта» (м. Київ), які відразу завдали святкового настрою гостям фестивалю.

Також у рамках фестивалю було презентовано проект «Туристична марка».

Не залишились без уваги і діти. На Малому коші історико-культурного комплексу акторами обласного театру ляльок показано виставу «Козацька сила» за п’єсою запорізького драматурга О. Віженка, присвячена Дню українського козацтва. Працювала дитяча майстерня: малювання, аплікація, виготовлення поробок, написання листів на фронт; аква-грим з малювання патріотичних символів; робота костюмера (автентичне українське вбрання), проведено розваги для дітей «Джури – юні козачата».

Відвідавши містечко майстрів «Запорізькі обереги» учасники та гості фестивалю мали змогу ознайомитись з виробами майстрів декоративно-прикладного мистецтва Запорізького краю (вироби з природних матеріалів, з соломки, бісеру, лози, розпис на дереві, лялька-мотанка, бісероплетіння, гончарство, ткацтво, ковальство, вишивка, петриківський розпис) та взяли участь у майстер-класах з традиційних видів народної творчості.

В концертній програмі фестивалю своє мистецтво демонстрували 21 професійний та аматорський колектив із 7 областей України: а саме: фольклорний ансамбль "Оберіг" Межиріцького сільського будинку   культури та народний  аматорський хор ім. С. Кулика Богуславського сільського будинку культури Павлоградського району Дніпропетровської області, народний фольклорний автентичний колектив "Надвечір'я" Лозуватського сільського будинку культури Кіровоградської області, народний чоловічий квінтет "Булава" Бутоводолинського сільського будинку культури Великобагачанського району Полтавської області, чоловічий вокальний гурт "Бревіс" Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича, народний  аматорський   чоловічий вокальний ансамбль "Посульські козаки" Пустовійтівського сільського будинку культури Роменського району Сумської області, народний аматорський вокальний гурт "Козацька берегиня" центрального палацу культури, м. Чернівці.

Запорізьку область представили 14 творчих колективів, співак, композитор, заслужений працівник культури України Анатолій Сердюк та народна артистка України Любов Малицька.

Свою красу та майстерність гостям фестивалю демонстрували діти та молодь - учасники ІІ Всеукраїнського дитячого фестивалю краси і таланту «Краса і гордість козацького краю».

Ця культурно-мистецька подія, під гаслом Хортиця єднає Україну!» стала яскравим свідченням національного та духовного відродження країни, продемонструвала світові нашу істинну сутність та національну гордість і гідність.

Заходи V Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці» відбулись на високому організаційно-творчому рівні та отримали позитивний резонанс не тільки серед запоріжців, а й гостей з інших областей та зарубіжжя.

Завершальним акордом фестивалю стало театралізоване дійство за мотивами опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» в обласній філармонії.

Читайте також