Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про проведення обласного конкурсу на кращий проект художнього оформлення меморіальної виставки, присвяченої пам’яті героям «Небесної сотні»

7 жовтня 2014 - 08:58

З метою вшанування пам’яті учасників акції протесту в Україні у листопаді 2013 року - лютому 2014 року протягом червня-вересня 2014 року проводився обласний конкурс на кращий проект художнього оформлення меморіальної виставки, присвяченої пам’яті героям «Небесної сотні».

Умовами конкурсу визначалось, що учасник надає ескізний проект побудови меморіальної виставки, яку планується розмістити у приміщенні облдержадміністрації, а у подальшому також експонувати в районах і містах Запорізької області.

До Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, як організатора зазначеного конкурсу, надійшли: ескізний проект каплиці «Достоинства и веры» ТОВ «ПВП» «Абсолютна лінія» м. Запоріжжя (керівник І.І. Алещенко-Березняк), проект меморіалу «Небесний боєць» ЧП Таран (керівник Г.В. Таран), тематичний план «Небесна сотня» ПП «АА ТАНДЕМ» (керівник В.Н. Текуч), проект «Небесна сотня» рекламного агентства «СУПЕРПРИЗ» (керівник Є.В. Левченко).

ТОВ «ПВП» «Абсолютна лінія» надано ескіз монумента «Достоинства и веры» у формі каплиці, який пропонується розмістити на площі Маяковського м. Запоріжжя.

ПП Таран запропоновано ескіз меморіалу «Небесний боєць». Меморіальна композиція складається з піаніно (граніт) і активіста Майдану (бронза), який на ній грає. Пропонується розмістити на площі Поляка м. Запоріжжя.

ПП «АА ТАНДЕМ» надано тематичний план побудови виставки «Небесна сотня» з описом матеріалів для виготовлення конструкцій та з використанням відео- , аудиозасобів.

Рекламне агентство «СУПЕРПРИЗ» надало 4 варіанти проекту меморіальної виставки «Небесна сотня. Герої не вмирають!».

Із вищезазначеними проектами директор Департаменту Мороко В.В. ознайомив учасників засідання робочої групи з питання облаштування Алеї Героїв Небесної сотні в м. Запоріжжя, яке відбулося 03.09.2014 в облдержадміністрації.

Перші два учасники конкурсу (ТОВ «ПВП» «Абсолютна лінія», ПП Таран) представили проекти меморіальних комплексів, порядок спорудження яких визначено спільним наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури та Міністерства культури і мистецтв України від 30.11.2004 № 231/806, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15.12.2004 за № 1588/10187 «Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів». ПП «АА ТАНДЕМ» надав лише тематичний план побудови виставки без ескізного проекту. Фактично виконало умови обласного конкурсу лише рекламне агентство «СУПЕРПРИЗ».

Разом з тим, усі запропоновані ескізні проекти заслуговують на увагу і можуть бути використані у побудові музейних експозицій та виставок.

Остаточне рішення щодо підсумків обласного конкурсу на кращий проект художнього оформлення меморіальної виставки, присвяченої пам’яті героям «Небесної сотні», буде прийняте організаційним комітетом з визначення переможців. 

Читайте також