Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захворюваність на злоякісні новоутворення в області стабілізувалася

4 лютого 2014 - 14:06

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. З цієї нагоди, зважаючи на актуальність цієї проблеми для нашої області, відбувся брифінг директора Департаменту охорони  здоров 'я облдержадміністрації Миколи Краська (стажування) та головного позаштатного онколога Департаменту, завідувача кафедри онкології Запорізької медичної академії післядипломної освіти Олексія Ковальова.

За словами посадовців, у Запорізькій області спостерігається тенденція щодо стабілізації захворюваності на злоякісні новоутворення  та смертності від них.

За даними регіонального канцер – реєстру,| кількість первинних хворих за 2013 рік склала 6257 (у 2012 | -  6434), рівень захворюваності знизився із 411,2 до 401,1 на 100 тис. населення.  Збільшення загального показника захворюваності виявлено у   Кам’янсько – Дніпровському (26,2%), Веселівському (13,9%), Мелітопольському (12,2%), Вільнянському (11,0%) та Запорізькому (9,8%) районах. Але загалом серед сільського населення захворюваність  зменшилась з 339,5 до 323,4 на 100 тис. сільського населення. Так само зменшилася питома вага сільських жителів, які вперше захворіли, з 19,2% до 18,7%.

- Останнім часом підвищилась увага до проблем онкології на державному рівні. Так, у 2010 році Президентом України Віктором Януковичем було ініційовано прийняття загальнодержавної  програми боротьби з онкологічними захворюваннями, у руслі якої також затверджено обласну програму, розраховану до  2016 року.  На реалізацію їх заходів, включаючи за програмою онкоматології,  спрямовано понад 8 млн.грн. державних коштів та понад 3,8 млн.грн. коштів місцевих бюджетів, - повідомив Микола Красько.

Посадовець також нагадав, що голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко об’єктом №1 на 2014 рік визначив обласний онкологічний диспансер. Це передбачає збільшення площі поліклініки, що дозволить покращити як умови роботи для персоналу, так і для перебування пацієнтів. Планується також створення електронного канцер-реєстру.

Головний позаштатний онколог Департаменту охорони  здоров 'я облдержадміністрації Олексій Ковальов зупинився на можливостях профілактики та лікування онкохворих. Рання діагностика, за словами фахівця, є головною запорукою успішного лікування. Для цього в області є достатньо можливостей: спеціалізовані лікувальні заклади і висококваліфіковані кадри, працює 11 мамографів, доступною є комп’ютерна томографія.

-  Наука не стоїть на місці. Ми володіємо методиками дуже раннього виявлення передпухлинних новоутворень, що дозволяє досягати 100-відсоткового виліковуваня. Головне, щоб люди хотіли користуватися цими можливостями, розуміли важливість профілактики і дбали про своє здоров’я, - наголосив фахівець.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни