Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про відзначення 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні

26 листопада 2013 - 10:13

2013 рік – рік 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. 3 листопада запоріжці вшанували пам'ять усіх загиблих жертв геноциду українського народу. 

Працівники закладів культури в День пам’яті жертв голодоморів  взяли участь у проведенні мітингів-реквіємів, покладанні траурних вінків до місць поховань жертв голодоморів. З метою вшанування пам’яті жертв голодоморів у цей день обмежено проведення розважальних заходів.

В обласних закладах культури з нагоди відзначення 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років підготовлено і проведено низку заходів. В обласній філармонії 23.11.2013 відбувся концерт-реквієм академічного симфонічного оркестру до 80-ї річниці Дня пам’яті жертв голодоморів. Наукові співробітники обласного краєзнавчого музею провели для учнів  ЗОШ № 52 музейний урок «Голодомор на Запоріжжі 1932-1933 років». В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.М. Горького оформлена і діє виставка «Українська Голгофа», яка складається з трьох розділів: «Погляд з відстані часу», «Війна без пострілів», «Дзвони нашої гіркої пам’яті». В обласних бібліотеках для юнацтва та для дітей «Юний читач» діють книжкові виставки, виставки-реквієми «Розп’ята душа на хресті всевишньої печалі», «Страта голодом», «Історії трагічної сторінки»; проведено бібліографічний огляд літератури «Забуттю не підлягає», історичну розвідку «І пам’ятати страшно, й забути неможливо», годину-реквієм «Кара без вини» та цикл уроків історичної пам’яті «Образу хліба вклонімося» з показом фрагментів з фільму  «Хлібна гільйотина».

На вшанування жертв голодоморів у бібліотеках області проведено різнопланові просвітницькі заходи: книжкові виставки, тематичні полиці, огляди літератури, викладки періодичних видань («Важка правда про минуле», «Голодомор мовою фактів», «Засвіти свічку», «Твій біль, Україно», «П’ять колосків», «Іноземні автори про Голодомор 33-го», «Голодомор – злочин, який не підлягає забуттю», «Голодомор мовою фактів», «Великі жертви твої, Україна!», «Жнива скорботи», «Покличемо пам'ять у свідки», «У пам'ять про скорботний 33-й рік», «Пам’ятаємо минуле заради майбутнього», «Лиха година: свідки і свідчення», «Під знаком страху…», «Як добре смакує скоринка суха…»); бесіди, уроки пам’яті та історичної правди, уроки-реквієми, героїко-патріотичні читання («Невиплакані сльози України», «Схилимо голову в скорботі», «Лиха коса голодомору», «Трагічні уроки історії», «Пам'ять про голодомор», «Дні скорботи і пам’яті голодомору», «Остання колискова», «Сльоза вмиває душу», «Чорна сповідь України») тощо.

В усіх музеях краєзнавчого спрямування проводиться робота по комплектуванню фондів із зазначеного питання, оформлені і діють експозиційні розділи, виставки. Так, у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї діють виставки «Сторінками книг про голодомор» та «Наш край в часи Великого голоду», у Приморському районному краєзнавчому музеї - постійнодіюча виставка «Забуттю не підлягає», в Куйбишевському районному краєзнавчому музеї - виставка архівних документів та фотоматеріалів, періодичних видань і книг «Голодомор 1932-1933 років: трагедія українського народу». У музеї історії міста Бердянська пройшов відкритий захід для учнів загальноосвітніх шкіл «Ціна життя людського – хлібний колосок» тощо.

Протягом 2013 року в палацах культури м. Запоріжжя на вшанування жертв геноциду українського народу проведено: ПК «Заводський» - тематичні бесіди «Страшні роки Голодомору», ПК «Хортицький» -літературно-музичну композицію «У той голодний рік». Низку тематичних заходів проведено у ПК «Титан»: зустрічі-бесіди «Голодомор 33-го», «Пам’яті жертв Голодомору»; урок мужності «Вінок скорботи»; лекція «Увіковічимо пам'ять жертв Голодомору»; урок пам’яті «Голодомор – скорботна дата України»; урок-роздум «Для тих, хто буде жити…». Учасниками цих заходів стали понад 400 мешканців Запоріжжя. 

У клубних закладах області підготовлені і проведені хвилини пам’яті, вечори-реквієми, інформаційно-тематичні години, дискусії за круглим столом («Свічка голодомору», «Минуле стукає в наші серця», «Переддень голоду», «Голгофа голодної смерті», «Прости нас, пам’ять, прости», «Сповідаю жалобу свою»).

Для дітей шкіл естетичного виховання до Дня пам’яті жертв Голодомору були організовані тематичні викладки за матеріалами періодичних видань, проведені бесіди-реквієми, уроки мужності.

Читайте також