Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про відкриття виставки, присвяченої 1025-річчю хрещення Київської Русі

28 травня 2013 - 09:11

Про відкриття виставки, присвяченої 1025-річчю  хрещення Київської Русі

Двадцять четвертого травня в обласному краєзнавчому музеї в рамках заходів щодо відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі за сприяння Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Запорізької єпархії Української Православної Церкви відкрито виставку „1025-річчя Хрещення Русі”.

У заході взяли участь директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Конарева І.Е., депутат обласної ради Грозовський І.М., заступник голови Запорізької міської ради Каптюх Ю.В., архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука, музейні працівники, краєзнавці, громадськість.

Як зазначила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева: „Ми відзначаємо 1025-річчя хрещення Київської Русі  не лише як свято християн, але і як свято торжества Української державності. Політика держави спрямована саме на забезпеченні рівних прав і можливостей для всіх релігійних організацій, миру та злагоди у релігійному середовищі, утвердження віросповідної та світоглядної терпимості, а також поваги між віруючими”.

Незабаром відбудеться засідання обласного оргкомітету з підготовки та відзначення в Запорізькій області 1025-річчя хрещення Київської Русі під головуванням заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Пелиха Ю.Г., на якому будуть розглянуті широкомасштабні заходи, в тому числі підготовка театрального дійства „Хрещення Русі” на о. Хортиця”.

На виставці представлено понад 40 ікон XVII - початку XX ст.; бронзові вироби, характерні  для церковної культури XVI - XIX ст. (ранні амулети, ікони-складні, хрести натільні, наперсні, напрестольні); окрему групу складають предмети церковного начиння - церковна лавка, дароносиця, дискос, лжиці, водосвятні чаші тощо з колекції обласного краєзнавчого музею. На виставці експонуються і зразки облачення священнослужителів, надані священиками Запорізької єпархії.

Читайте також