Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про презентацію книги „Олександр Тишлер і Мелітополь”

27 вересня 2012 - 15:32


Про презентацію книги „Олександр Тишлер і Мелітополь”

Двадцять шостого вересня в обласному художньому музеї відбулась презентація книги Сергія Авдєєнка “Олександр Тишлер і Мелітополь”.

У заході взяли участь представники управління культури і туризму облдержадміністрації, бібліотечні, музейні працівники з Луганська і Запоріжжя, художники, громадськість.

У 2012 році побачила світ книга мелітопольського письменника та краєзнавця, члена Національної спілки журналістів України Сергія Івановича Авдєєнка "Олександр Тишлер і Мелітополь". Автор давно мріяв написати про видатного живописця, графіка, театрального художника, скульптора, лауреата Сталінської премії (1946), кавалера ордена «Знак Пошани» Олександа Тишлера.

Олександр Григорович народився у Мелітополі (26 липня 1898, Мелітополь - 23 червня 1980, Москва) в сім'ї ремісника. Навчався у Київському художньому училищі та студії О.Екстер.   У 1927 році Олександр Тишлер дебютував як театральний художник, оформивши ряд спектаклів у Білоруському єврейському театрі в Мінську. Потім працював у Москві, співпрацював з багатьма столичними і ленінградськими театрами. Тишлер створював сценічні образи, пронизані експресією і напруженою емоційністю. У живописних і графічних творах відобразив у гротесково-поетичній манері людські обличчя, вбрання, життя містечок, події громадянської війни тощо.

Фірмовий знак художника — споруди, предмети і навіть цілі міста на головах у його персонажів. Це прикмета півдня: в часи дитинства Тишлера в Мелітополі люди носили на головах все — фрукти, тюки, напої. “Мене часто запитують, чому я малюю своїх персонажів з домами, квітами, клітками на голові? Це чисто архітектурна, композиційна річ. Мені дуже хочеться все зосередити в людині і на людині, і навколо неї”.

У книзі С. Авдєєнка "Олександр Тишлер і Мелітополь" представлено листи, фотографії відомого живописця, його роботи, які зберігаються в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї (понад двадцяти робіт із серії "Махновщина", "Клоуни", "Архітектура").

Присутні мали можливість переглянути також виставку робіт                О. Тишлера з фондів Запорізького та Луганського обласних художніх музеїв, яка експонуватиметься протягом місяця.

Запорізький обласний художній музей працює з 10.00 до 17.00 без перерви, вихідні – неділя, понеділок.

Читайте також