Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про підготовку шкіл естетичного виховання та вищих навчальних закладів культури і мистецтв І-ІІ рівнів акредитації до 2012-2013 навчального року

10 вересня 2012 - 09:41

Одним із пріоритетних напрямків діяльності обласної державної адміністрації є забезпечення повноцінної роботи початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, доступності позашкільної мистецької освіти, збереження та розвиток мережі навчальних закладів, створення дієвої системи пошуку і подальшої підтримки творчо обдарованих дітей і молоді.

На початок 2012-2013 навчального року в області функціонує Запорізьке музичне училище ім. П. Майбороди, Мелітопольське училище культури та 66 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, з них: музичних шкіл – 48, шкіл мистецтв – 8, художніх шкіл – 10.

За літній період у школах естетичного виховання,  училищах проведено поточні, косметичні, капітальні ремонти. Здійснено необхідні роботи щодо благоустрою прилеглих територій навчальних закладів.  Всього за рахунок коштів місцевих бюджетів на ремонтні роботи шкіл естетичного виховання витрачено 1160,5 тис. грн. На ремонтні роботи училищ з обласного бюджету витрачено 4,5 тис. грн.

До початку нового навчального року встановлено плановий контингент учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області на 2012-2013 навчальний рік, який становить від 34 учнів (Іванівська ДМШ Кам’янсько-Дніпровського району) до 650 учнів (Запорізька ДШМ № 3). Загальний плановий контингент у школах естетичного виховання області  на 2012-2013 навчальний рік складає 12461 учнів, що у порівнянні з 2011-2012 навчальним роком більше на 33 учня.

Залишається попит навчання дітей грі на фортепіано, гітарі, вивчення сольного співу, хореографії, театрального, образотворчого мистецтва. Плата на цих відділах (відділеннях) становить від 50 до 120 грн. на місяць. Не високою  у цьому навчальному році залишилась батьківська плата за навчання на відділах народних та духових інструментах і становить від 20 грн. до 50 грн. Діти із багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, здобувають позашкільну освіту безоплатно.

Початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади мм. Мелітополя,  Токмака, Бердянська, Запоріжжя мають відділення (групи), що працюють на засадах самоокупності.

Всі навчальні заклади забезпечені кваліфікованими педагогічними працівниками.

Учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів очікує цікавий навчальний рік, наповнений проведенням обласних конкурсів, фестивалів та олімпіад, а саме: олімпіада з музично - теоретичних дисциплін (сольфеджіо, теорія музики) серед учнів старших класів, конкурс сучасного мистецтва викладачів образотворчого мистецтва, ансамблевої гри з фаху струнно - смичкових інструментів, для учнів-солістів з фаху баяна та акордеона, домри та балалайки, ансамблів з фаху вокалу, фестиваль - конкурс солістів, ансамблів та оркестрів викладачів музичного мистецтва, солістів та ансамблів хореографічних відділень „Танцювальна мозаїка”, відбірковий тур Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості „Об’єднаймося ж, брати мої!” Традиційно, у березні місяці, управлінням буде проведено Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого та юнацького мистецтва „Акорди Хортиці”. Для викладачів шкіл естетичного виховання заплановано проведення семінарів з фахів: фортепіано, народних інструментів, образотворчого мистецтва, а також персональні виставки викладачів образотворчого мистецтва.

На І курс навчання в Мелітопольське училище культури зараховано 102 студенти, в тому числі на денну форму – 60 осіб, на заочну форму – 42 особи.  Конкурс на одне місце державного замовлення в середньому склав – 1,4.

В Запорізьке музичне училище ім. П. Майбороди на І курс навчання зараховано – 62 особи. Конкурс на одне місце державного замовлення в середньому склав – 1,7.

„Відродимо культуру – відродимо країну” – цей наказ голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка взято до виконання працівниками культури області

Читайте також