Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області повним ходом йде підготовка до весняно-польових робіт

1 березня 2005 - 15:01

Загальна площа ярової сівби, зазначив М.Зайцев, складає 995 тис. гектарів, в тому числі ярих зернових – 464 тис. гектарів, технічних – 381 тис. га, овоче-баштанних і картоплі – 89 тис.га та  125 тис.га  кормових культур.

Господарства області повністю забезпечені насінням (90 тис. тонн), із них кондиційним – 90,3 %. На весняно-польових роботах буде задіяно 3,6 тис. тракторів, 4,6 тис. сівалок та 4,8 тис. одиниць грунтообробної техніки, 2,7 тис. автомобілів. У польових роботах візьмуть участь 9,4 тис. механізаторів.

На сьогоднішній день техніка підготовлена на 85 відсотків і  ремонт її продовжується.

Для забезпечення циклу весняно-польових робіт необхідно 25,9 тис. тонн пально-мастильних матеріалів, в т.ч. 19,6 тис. тонн дизпалива, 6,3 тис. тонн бензину. За станом на 28 лютого  накопичено 4,3 тис. тонн  дизпалива та 1,3 тис. тонн бензину.

Дуже важливо, підкреслив М.Зайцев, що Уряд спільно з місцевими державними адміністраціями та виробниками пально-мастильних матеріалів домовились про постачання аграріям дизпалива за пільговими цінами. Зокрема, вже з наступного понеділка за угодою між головою нашої облдержадміністрації та керівниками ВАТ „Запоріжнафтопродукт” почнеться  завезення до господарств дизпалива за ціною 2,1- 2,2 грн. за літр при комерційних цінах 2,8-2,9 грн. за літр.

Центральна і місцева влада докладають великих зусиль для забезпечення сільгоспвиробників доступними кредитами, які сьогодні вкрай необхідні для закупівлі пально-мастильних матеріалів, міндобрив та техніки.  

За оперативними даними, потреба в кредитних ресурсах для проведення комплексу весняно-польових робіт в поточному році у нашій області складає 149 млн.грн. На даний час 59 підприємств уклали угоди на отримання кредитів на суму 52,3 млн.грн.,  отримано 24,7 млн.грн. На сьогоднішній день відсоткова ставка за користування кредитом складає  17-25 %. На сьогодні у нашій області за найнижчою ставкою – 17% -- видає кредити аграріям лише „Промінвестбанк”. Він першим серед інших відгукнувся на заклик Уряду підтримати сільгоспвиробника. Важливо, що за рахунок держбюджету пізніше селянам буде компенсовано 10% плати за отримання кредиту.

Основними причинами низького рівня залучення кредитів є – відсутність ліквідної застави, високі кредитні ставки за користування кредитом, не погашені боргові зобов’язання за минулі роки.

М.Зайцев повідомив, що під урожай  2005 року посіяно 402 тис.га озимих культур, із яких в задовільному стані знаходиться 381 тис.га, або 94 відсотки. Нині в господарствах підживлюють  озимі азотними добривами. Цю роботу вже проведено на 12,5 тис. га.

Потреба в мінеральних  добривах складає 49 тис. тонн, в тому числі для підживлення озимих -- 30 тис. тонн. Станом на 28 лютого  їх накопичено  22,1 тис. тонн, або 45 % до потреби, в тому числі аміачної селітри -- 17 тис. тонн, нітроамофоски -- 1,6 тис. тонн, суперфосфату -- 3,7 тис. тонн. Згідно з меморандумом, підписаним між Урядом і підприємством „Стирол” (м.Горлівка), споживачам, зокрема, нашої області відпускатимуть за ціною заводу – 825 грн. за тонну. Оператори мають право „накручувати” не більше 3% до відпускної ціни.

Для зменшення шкоди від  мишей, для яких минулої осені і на початку зими склалися сприятливі умови, оброблено озимі отрутохімікатами на площі  207 тис.га, при цьому використано засобів захисту рослин на загальну суму 1,7 млн.грн.

Всі заходи, які вжито під час підготовки до весняно-польових робіт, запевнив доповідач, дають підстави стверджувати, що весь комплекс робіт буде проведено за 11 робочих днів.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також