Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Створення освітніх округів – шлях до підвищення якості освіти у сільській місцевості

30 серпня 2011 - 13:28

Створення освітніх округів – шлях до підвищення якості освіти у сільській місцевості

Напередодні нового навчального року начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Олександр Вєрозубов поінформував про основні завдання управлінців та педагогів щодо розвитку освітньої системи регіону.

Загальна середня освіта найбільш тривала за терміном навчання і є обов‘язковою ланкою безперервної освіти без якої неможливо отримати подальшу професійну кваліфікацію. Тому обласна влада приділяє щільну увагу умовам навчання дітей.

На кінець минулого навчального року в освітній мережі регіону нараховувалось 657 загальноосвітніх закладів, з них 638 ЗНЗ функціонуючих з контингентом понад 160 тис. учнів, ще 18 ЗНЗ були збережені в мережі, але без контингенту учнів.

При цьому, Олександр Вєрозубов підкреслив, що більшість (понад 60%) денних загальноосвітніх навчальних закладів заповнені менше ніж на половину. Зокрема, найбільш гостро ця проблема стоїть у Новомиколаївському, Гуляйпільському, Токмацькому, Куйбишевському та Приазовському районах.

Щороку зменшується і наповнюваність класів. Зараз вона становить 19,3 чол., а в Токмацькому, Новомиколаївському,  Великобілозерському районах – біля 11 учнів. Досліджуючи цю проблему необхідно звернути увагу і на той факт, що за останні роки жоден учень малокомплектної школи не став переможцем або призером обласного і всеукраїнського етапів учнівських олімпіад. Це наслідок того, що у сільській малокомплектній школі один учитель викладає кілька предметів, не маючи необхідної фахової підготовки.

Враховуючи вищенаведені факти, навчальні заклади регіону потребують комплексної структурної розбудови, зміни форм організації навчання в регіоні, умов економного використання наявних ресурсів, іншими словами оптимізації.

Одним з реальних шляхів підвищення якості освіти у сільській місцевості є створення територіальних освітніх округів. Грамотно підготовлена й організована робота округу дає можливість цільової концентрації та раціонального використання матеріально-технічних, кадрових, фінансових ресурсів закладів, які входять до складу даного округу. Роботу у цьому напрямку вже проводять у Вільнянському (працює 10 округів), Мелітопольському (11), Токмацькому (7), Куйбишевському (4), Приазовському (1) районах. Найближчим часом почнуть функціонувати округи у Розівському  (2), Бердянському (1) та Пологівському (1) районах.

- Питання створення територіальних освітніх округів не можна відкладати, я прошу відповідальних осіб усіх сільських районів у найближчий час вивчити його, спланувати  та реалізувати відповідні дії, - резюмував начальник управління освіти та науки обласної державної адміністрації О. Вєрозубов.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі