Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі – посилення радіаційно-хімічного контролю

28 березня 2011 - 11:01

На часі – посилення радіаційно-хімічного контролю

Станом на 16 березня 2011 року на обліку в ГУ МНС України в Запорізькій області діє 1130 потенційно небезпечних об’єктів, 407 з яких визначені як об’єкти підвищеної небезпеки.

Проте 6,5% з них не мають навіть планів з локалізації та ліквідації аварійних ситуацій. Про необхідність усунення цих недоліків йшлося на засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС. Представники МНС наголошують також на тому, що обладнання системою раннього виявлення  потребують 588 потенційно небезпечних об’єктів. Але рух у цьому напрямку здійснюють лише  на 250-ти об’єктах: на 19 здійснюють монтаж систем раннього виявлення, на 102 розроблено проекти,  а на 119 розроблено технічні завдання на проектування. Загалом 31% потенційно небезпечних об’єктів не виконують графік обладнання системами раннього  виявлення. Ще однією проблемою є те, що на потенційно небезпечних підприємствах технологічне обладнання вичерпало свій амортизаційний ресурс на 80%.

Як зазначалося на нараді, дещо краща ситуація в Запорізькій області з радіологічними об’єктами, що існують на 60 підприємствах.  Найбільша кількість радіонуклідних джерел використовується на таких підприємствах як ВП «Запорізька атомна електростанція», ВАТ «Запоріжсталь», ВАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», ВАТ «Запорізький залізорудний комбінат», ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ДП «Кремнійполімер». Впродовж багатьох років досліджень на цих та інших підприємствах з радіологічними об’єктами не було виявлено перевищення доз опромінювання персоналу. Проте, відсутність якісної системи на цих підприємствах  радіаційно-екологічного моніторингу ускладнює отримання об’єктивної оцінки впливу радіоактивності довкілля на стан здоров’я населення. Серед недоліків в організації радіаційного захисту населення – знову ж таки застаріле обладнання та устаткування. Наприклад, препаратами стабільного йоду ЗАЕС забезпечена на 100%, проте термін придатності цих препаратів закінчується у липні цього року.

Комісія з питань ТЕБ та НС поставила перед керівництвом усіх підприємств з потенційно небезпечними об’єктами завдання терміново виправити ситуацію із забезпечення радіаційно-хімічного захисту персоналу та населення області та прийняла рішення заслуховувати на своїх засіданнях тих керівників, що не в повному обсязі виконують свої обов’язки у цьому напрямку.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі