Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Квартири – студії зроблять житло для молоді більш доступним

18 лютого 2011 - 14:21

Квартири – студії зроблять житло для молоді більш доступним

Питання молодіжного житлового будівництва розглянуто під час засідання Запорізької обласної молодіжної ради, яке пройшло в облдержадміністрації. У заході взяли участь перший заступник голови облради Олександр Клепаков та начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Анастасія Склярук.

До складу обласної молодіжної ради входять понад 150 представників учнівської молоді, студентства, а також молодих спеціалістів віком від 14 до 35 років. Як відзначали учасники заходу, проблема забезпечення житлом – одна з найбільш актуальних як для запорізької, так і для української молоді в цілому.

Молодіжне житлове будівництво в регіоні здійснюється на базі Державної програми забезпечення молоді України житлом (2002 р.) та обласної програми «Молодій запорізькій родині – доступне житло» (2003 р.). За час дії цих програм молодим запорізьким родинам було надано 301 кредит на загальну суму 27,5 млн. грн. Зокрема, з обласного бюджету виділено 55 кредитів на загальну суму 3,1 млн. грн.

Серед позитивних моментів учасники засідання відзначили факт поновлення Урядом у 2010 році реалізації програми пільгового довготермінового житлового кредитування молодих сімей, адже у 2009 році на ці заходи не було виділено жодної копійки.

Тільки у 2010 році за програмою часткової компенсації відсотків іпотечних кредитів комерційних банків за участю Запорізького управління ДФСМБ житлові умови покращили 646 молодих запорізьких сімей. При цьому до програми були залучені кредити комерційних банків та населення. З державного бюджету за 9 місяців минулого року відшкодовано 3,2 млн. грн. на виплату відсотків позичальникам.

Про ситуацію, яка склалася у регіоні з молодіжним кредитуванням, присутніх поінформував директор Запорізького управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Костянтин Попов. Зокрема, він відзначив, що наразі фахівці фонду обговорюють можливість будівництва для молоді невеликих квартир-студій.

- Це можуть бути невеликі одно чи двохкімнатні квартири, площею 20-22 м. кв. та 25-27 м.кв. відповідно. Орієнтовно така квартира-студія коштуватиме 100-130 тис. грн.. Зрозуміло, що таким чином повністю житлові проблеми ми не вирішимо, але це один з реальних шляхів придбання власного житла для молоді з середнім рівнем достатку, - зазначив К. Попов.

Молоді люди, які були присутні у залі, виявили зацікавленість такою пропозицією, адже придбати повноцінну квартиру навіть у кредит - іноді непосильна ноша для молодої родини.

Також у ході засідання визначено об’єкти будівництва, рекомендовані для фінансування з державної та обласної програм у 2011 році.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі