Ціни на основні продукти в регіоні залишаються стабільними. По п’яти позиціях зафіксовано зниження. Але за перший тиждень лютого суттєво зросли в ціні олія соняшникова та гречана крупа. Такі дані оприлюднено під час наради з керівниками управлінь облдержадміністрації, яку провів очільник області Борис Петров. Зокрема, голова обласної державної адміністрації підкреслив, що цінова ситуація в регіоні має залишатись під постійним контролем обласної влади.
- Маємо чітко розуміти, як ринок реагує на ті інструменти, які використовує у межах повноважень обласна державна адміністрація, - наголосив голова Борис Петров. – Разом з тим, хочу зауважити, що кількість ярмарків, проведених цими вихідними в області, недостатня для того, аби впливати на ринкові ціни. Тож у цьому питанні слід повернутися до тих показників, які область мала наприкінці року – і за кількістю ярмарків, і за кількістю учасників-товаровиробників. Також слід активізувати роботу з роздрібними торгівцями.
У відсотковому співвідношенні ціни на олію зросли на 5,6 % з початку року. Пояснюється цей факт зростанням вартості сировини. Так, за даними Головного управління економіки ціна за тонну насіння соняшника становить 4555 грн. Це на 5 % ніж у грудні 2010 року. Гречана крупа за цей же період збільшилася в ціні на 30,8%. Гуртові надбавки на хлібобулочні вироби в області виконуються і не перевищують 10%. Втім, для утримання цін на хліб в регіоні обласна державна адміністрація ініціює виділення понад 17 тисяч тонн зерна з аграрного фонду. Разом з тим, ринкові ціни на свинину знизились на 0,3%, сало – на 1,3%, м’ясо птиці – 0,2%, яйце куряче -2,3%. Із 40 позицій, що знаходяться під постійним моніторингом, по 21 з них ціни на продукти харчування в Запорізькій області залишаються незмінними.
Оксана Горобцова, управління у справах преси та інформації