Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада відстоюватиме інтереси виробників олієпереробної галузі

13 вересня 2010 - 15:01

Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальцев з робочою поїздкою відвідав ЗАТ «Запорізький оліяжиркомбінат».

ЗАТ «Запорізький оліяжиркомбінат» - одне з небагатьох підприємств, яке навіть у кризові часи продовжувало стало працювати. Керівництво комбінату знаходить можливість не тільки створювати нові робочі місця, щороку підвищувати зарплатню працівникам на 15%, але й проводити модернізацію виробництва.

Зокрема, на підприємстві налагоджено цикл безвідходного виробництва. Лузга переробляється на гранули та використовується як паливо. За словами голови правління ЗАТ «Запорізький оліяжиркомбінат» Анатолія Савуса, таким чином підприємство отримує половину необхідної для виробничого процесу теплоенергії. У подальших планах – повний перехід з газу на лузгу та будівництво теплоцентралі.

Єдина проблема, яка наразі турбує керівництво заводу – зниження митного збору на вивіз сировини за кордон. Адже у 2006 році, коли 60% врожаю соняшника продали за кордон, українські заводи з виробництва олії залишились без роботи більше ніж на пів року. Після цього керівники провідних підприємств галузі досягли домовленостей щодо встановлення мита на вивіз соняшника у розмірі 17%. Однак, з моменту підписання угоди про вступ України до Всесвітньої торгівельної організації почалося зниження мита на 1% щороку і наразі збір становить 12%. Крім того, однією з основних умов вступу України у зону вільної торгівлі з ЄС є повна відміна цього мита, що може призвести до закриття підприємств з виробництва олії.

Це питання викликає стурбованість і в представників обласної влади. Перший заступник голови облдержадміністрації пообіцяв, що відстоюватиме інтереси товаровиробників галузі на рівні Кабінету Міністрів України.

- Зі свого боку, облдержадміністрація під керівництвом Бориса Петрова лобіюватиме збереження мита, - зазначив Володимир Кальцев. - Ми зацікавлені у тому, щоб сировина перероблялась саме в Україні. Приміром, в Аргентині встановлено мито у розмірі 30%, у Росії – 20%. Наше завдання – захистити вітчизняних товаровиробників. Це буде сприяти збільшенню надходжень до бюджету, створенню нових робочих місць та наповненню ринку якісними товарами.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни