Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перейти на індивідуальне опалення можливо, але вигідніше модернізувати будинок

19 липня 2010 - 17:27

Заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова провела розширене засідання робочої групи з проблем впровадження індивідуального опалення в багатоквартирних будинках.

Один з принципів державної політики – оптимальне поєднання систем централізованого, помірно-централізованого, децентралізованого та автономного теплопостачання. При наявності великого бажання мешканців всього під’їзду чи дому квартири можуть бути відключені від мережі централізованого опалення та переведені на індивідуальне.

Наразі у Запоріжжі на автономному опаленні знаходяться 168 квартир. За словами члена правління громадської організації «Вікторія» Сергія Гречаника, перед власниками таких квартир постійно постають проблеми, з основними з них він ознайомив присутніх.

Найбільш проблематичним є той факт, що діаметри існуючих газових мереж багатоквартирних будинків не розраховані на додатковий обсяг газових приладів. При цьому, реконструкції із збільшенням діаметру потребують не тільки внутрішньо-будинкові системи газопостачання, але й внутрішньо-квартальні та підходящі мережі. Всі ці серйозні витрати лягають на плечі власників квартир чи будинку, які вирішили перейти на автономне опалення. Досить гостро стоїть питання необхідності забезпечення опаленням не тільки території власної квартири, але й місць загального користування – там, де проходить водопровід та каналізація, щоб унеможливити їх замерзання узимку. Суперечки виникають і через задування продуктів згоряння газу до вікон сусідів з димоходів від котла. Крім того, існує ризик задихнутися продуктами згоряння через відсутність у будинках необхідних систем вентиляції.

Зрозуміло, що є і переваги індивідуального опалення – власник квартири сам регулює тепловий режим у приміщенні, а також вартість газу, який використовується для індивідуального опалення дещо нижча ніж для централізованого. Однак, виступаючі одностайно підтримали рішення –  сьогодні більш вигідно провести модернізацію та утеплення будинку, ніж перейти на автономне теплопостачання.

- На сьогоднішній день у Запоріжжі централізоване опалення – найефективніший метод теплозабезпечення. Україна має розгалужену систему опалення і необхідно працювати над тим, щоб її модернізувати та підтримувати у належному стані. Однак, кожен випадок необхідно розглядати окремо, бо іноді існує технічна необхідність перейти на індивідуальне опалення. Якщо потреба мешканців у індивідуальному опаленні буде технічно обґрунтована та не порушуватиме прав інших мешканців будинку, обласна влада обов’язково сприятиме якнайскорішому розв’язанню таких ситуацій. Та треба визнати – повсемісне введення індивідуального опалення у типові багатоквартирні будинки – недоцільне, - висловила позицію заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі