Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Борис Петров: «ЗАлК» має працювати на повну потужність

15 липня 2010 - 15:35

Саме таким висновком, за словами  керівника області, завершилося вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, на якому розглядалася доля Запорізького алюмінієвого комбінату. Про це він розповів на зустрічі із  запорізькими журналістами. Зі слів Бориса Петрова, Микола Азаров підтримав вимоги облдержадміністрації розглянути усі можливі варіанти для відновлення потужностей підприємства. Вже до наступного вівторка спеціально створена робоча група має подати на розгляд Кабміну план виходу підприємства з кризи. В свою чергу, у разі виконання інвесторами усіх зобов’язань, уряд готовий знизити  для комбінату ціну на електроенергію та вжити інших необхідних для ефективного виробництва заходів.

 -Нажаль, сьогодні, підприємство випускає менше 25% продукції, - зазначає Борис Петров. Програми розвитку та реконструкції, соціальні програми згорнуті, відбулися масштабні скорочення працівників.  Кризу спричинили низькі ціни на алюміній на Лондонській біржі та висока собівартість продукції. З боку держави має вирішитися питання про зниження  тарифів на електроенергію для комбінату. А з боку облдержадміністрації - сформовано ряд вимог до власників підприємства про кількість робочих місць та рівень заробітної плати, про обов'язкове виконання соціального захисту і, звичайно, природоохоронних  програм.

ВАТ «ЗАлК» представляє собою стратегічний об’єкт для економіки цілої держави, що вже говорити про важливість збереження виробництва для Запорізького регіону. Продукція ЗАлКу  використовується в автомобільній та авіакосмічній галузях, у будівництві та виробництві побутової техніки. Головне, на думку очільника області, працівники, що в результаті скорочення  поповнили лави безробітних області, мають вузьку спеціалізацію. Це означає, що знайти роботу за своїм профілем в Україні вони не зможуть.

- Головні проблеми "ЗАлКу" лежать в собівартості продукції та цінах на електроенергію. Якщо затрати на енергію  у виробництві складають 30 відсотків, то це підприємство нерентабельне. "ЗАлК" має найбільшу собівартість продукції в світі, близько 50 відсотків!  І легше всього об’явити його збитковим і закрити. Але ми не можемо цього дозволити! Тому, що для Запорізької області комбінат, окрім  виробництва алюмінію, це ще  й  важлива ланка виробництва в індустріальній галузі міста, це опалення житлових будинків, це робочі місця та економічна стабільність регіону! – резюмував голова облдержадміністрації і запевнив журналістів, що зі свого боку зробить все, аби люди повернулися на свої робочі місця, а підприємство відновило виробництво і повернулося до перших щабель серед кращих підприємств України.

 

Оксана Горобцова, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі