Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Громада може побудувати краще життя на окремо взятій території

18 червня 2010 - 14:17

Перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальцев провів засідання координаційної ради з реалізації Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Запорізькій області.

У заході взяли участь перший заступник голови обласної ради Олександр Клепаков та міжнародний менеджер Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Сах Джейсінгх.

- Це дуже цікавий проект для Запорізької області, він реалізується спільно з громадами, облдержадміністрацією та місцевими бюджетами. В результаті ми навчили людей, які живуть на територіях, займатися своїми проблемами, лобіювати свої інтереси, в тому числі і в органах влади, об’єднувати  зусилля людей і місцевих органів влади для вирішення проблем освітлення, ремонту шкіл та лікарень, проведення газопроводів. Виконана велика кількість проектів, завдяки яким люди вирішили свої проблеми, які стояли перед ними багато років, - підкреслив Володимир Кальцев. – Всього було профінансовано майже 5,5 мільйона гривень, з них понад 2,5 мільйона – грантова допомога ЄС/ПРООН, 550 тисяч гривень виділили облдержадміністрація та обласна рада, по п’ять відсотків від сум проектів виділяли районнні бюджети. Також було залучено кошти місцевих спонсорів та бізнес-структур.

Володимир Кальцев повідомив, що керівництво облдержадміністрації зараз веде переговори, щоб продовжити дію цього проекту, оскільки він дав позитивний ефект, та розраховує  додатково отримати ще 2,5 мільйона гривень.

 «Разом дієвіше!» - за таким принципом в Запорізькій області працюють 44 новостворені сільські громадські об’єднаня, які впроваджують свої ініціативи з покращення системи водозабезпечення, реконструкції вуличного освітлення, заходів енергозбереження, придбання шкільних автобусів та медичного обладнання в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який працює в регіоні з 2008 року.

Доповідаючи про досягнення Запорізької області у розвитку громадських ініціатив  в рамках Проекту, перший заступник голови облдержадміністрації  Володимир Кальцев відзначив, що вперше задіяно основні принципи мотивації сільських громад до саморозвитку та формування партнерських відносин з органами влади.

- Другим важливим досягненням нашої спільної роботи є поліпшення соціального становища сільських жителів. Десятки відремонтованих сільських соціальних об’єктів: шкіл, дитячих садків, водопроводів – реальне підтвердження активності громад Запорізького краю, - підкреслив Володимир Кальцев. – Діти сільських громад – партнерів Проекту вчаться у теплих класах, людям похилого віку надають  покращене медичне обслуговування, сільські громади отримують кращу, чисту воду та живуть на освітлених вулицях.

 По-третє, відзначив посадовець, вперше на території України громадам розкрито основні принципи і структуру діалогу з усіма зацікавленими групами на окремо взятій території.

Серед інших значних досягнень Проекту і партнерів Володимир Кальцев назвав навчання громад принципам управління, економічного планування, розробки стратегій. Це дозволить сільським жителям і надалі залучати грантову підтримку з бюджетів різних рівнів. За його словами, Запорізький регіон продовжить практику  делегування відповідальності і права приймати рішення громадам.

На засіданні координаційної ради перший заступник голови облдержадміністрації  презентував Публічний звіт партнерів Проекту: «Запорізькі громади: від байдужості – до самостійного розвитку.  Від пасивних отримувачів адміністративних послуг влади – до партнерів в їх наданні та отриманні». Цей звіт буде розповсюджено серед навчальних закладів, громадських організацій, органів влади нашої області та інших зацікавлених організацій.

Міжнародний менеджер Проекту Джейсінгх Сах  дав високу оцінку реалізації Проекту.

- Я вражений досягненнями Запорізької області в рамках реалізації Проекту, - підкреслив Джейсінгх Сах. – Я щасливий, що отримані результати виявилися вагомішими за наші очікування.

За результатами обговорення визнано, що поставлені завдання з реалізації Проекту досягнуто в цілому. Відзначено якісний рівень розробки і реалізації стратегічних, управлінських і мотиваційних механізмів у розвитку громад в рамках Проекту в Бердянському, Новомиколаївському, Куйбишевському, Гуляйпільському та Пологівському районах.

Також прийнято рішення щодо розповсюдження досвіду громад – партнерів Проекту, яким визначено провести роботу зі створення мережі організацій громад та створити ініціативну групу до 15 чоловік, яка зможе пройти навчання в ресурсному центрі ЄС/ПРООН за напрямками фандрайзинг, місцеві інвестиції та розвиток громадянського сектора.

 

Євген Дроздовський, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі