Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До кінця травня 380 тисяч пенсіонерів отримають підвищені розміри пенсій

18 травня 2010 - 14:54

Про це повідомили начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Панкратов та начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Анатолій Казачук під час прес-конференції, присвяченій перерахунку пенсій та актуальних питань пенсійного забезпечення громадян.

Віктор Панкратов повідомив, що у зв'язку з прийняттям 12 травня 2010 року Кабінетом Міністрів України постанови «Про виплату пенсії та державної соціальної допомоги за січень-квітень 2010 року у зв'язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» організовано роботу щодо необхідної виплати. Перерахунку підлягають11 видів державної допомоги із 13 передбачених законами.

За його словами, виплата першого етапу усіх видів державних соціальних допомог у травні проведена вчасно і у повному обсязі. Станом на 14 травня в області вже здійснено масовий перерахунок цих виплат за січень, лютий, березень та травень, сформовано виплатні документи. Із 115 тисяч отримувачів державних соціальних допомог доплати отримають 69 тисяч (60 відсотків) на суму 17 мільйонів гривень. 17 травня надана заявка фінансовим органам щодо нарахованих сум доплат.

Виплату недоотриманих видів допомог у березні-квітні буде проведено одночасно із виплатою допомоги за червень.

- Проблем з виплатами не буде, - підкреслив Віктор Панкратов.

Анатолій Казачук зазначив, що в нинішніх економічних умовах у держбюджеті урядом зроблено особливий акцент на максимальну соціальну підтримку малозабезпечених верств населення. У ньому закладено новий, значно підвищений прожитковий мінімум для різних категорій громадян та передбачається поступове зростання заробітної плати та пенсій.

- Відповідно до чинного законодавства мінімальна пенсія не повинна бути менше, ніж прожитковий мінімум, - відзначив Анатолій Казачук. – Прожитковий мінімум є і базовою величиною для розрахунку надбавок та підвищень до пенсій: ветеранам війни, «чорнобильцям», пенсій за особливі заслуги перед Україною, донорам тощо. Від прожиткового мінімуму залежить і розмір доплати за понаднормативний стаж тих пенсіонерів, розрахунковий розмір пенсій яких перевищує мінімальний.

На основі оновлених стандартів управліннями Пенсійного фонду України в області у стислі строки проведено масові перерахунки пенсій. Розмір пенсійних виплат підвищено 380745 громадянам (72 відсотки від загальної кількості пенсіонерів). Середній розмір підвищення пенсій в області склав 62,85 грн. Виплати розпочато своєчасно з 4 травня.

Крім цього, урядом прийнято рішення провести доплату до пенсій у зв'язку з новими розмірами прожиткових мінімумів за січень і лютий нинішнього року. Органи Пенсійного фонду в області оперативно провели перерахунки і 13 травня додаткові виплатні відомості передано безпосередньо на підприємства поштового зв'язку та 44 уповноваженим установам банків.

- До кінця травня 380 тисяч пенсіонерів отримають підвищені розміри пенсій, як за травень, так і за січень та лютий 2010 року, - підкреслив Анатолій Казачук. - У червні буде проведена доплата недоодержаної пенсії після перерахунку за березень та квітень 2010 року.

Також Анатолій Казачук повідомив, що для недопущення зменшення розмірів пенсій уряд 5 травня прийняв постанову, якою передбачається, що у разі коли розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії) після перерахунку зменшується, виплата пенсій або допомоги буде здійснюватися у раніше встановлених розмірах.

Перерахунку не підлягають пенсії, що призначені за спеціальними пенсійними програмами (прокурори, держслужбовці, науковці, судді та інші категорії), оскільки у формулі обчислення їх пенсій прожитковий мінімум не задіяно.

Анатолій Казачук зазначив, що для надання громадянам роз'яснень з питань, що пов'язані з перерахунками пенсій з застосуванням нового розміру прожиткового мінімуму, в управліннях Фонду у містах та районах області організовано щоденну роботу громадських приймалень, інформаційно-консультаційних пунктів та постійно діючих телефонних «гарячих» ліній.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.