В Запорізькому районі стартувала весняна кампанія. Про складні умови діяльності в прифронтовому регіоні, стан озимих та роботи, які тривають на полях, розповів керівник одного з агропідприємств Віталій Лупинос.
Угіддя агрофірми знаходяться вкрай близько до лінії фронту. 200 гектарів ріллі наразі перебувають на тимчасово окуповані території. Ще стільки ж – в зоні активних бойових дій, тож вести роботи там неможливо.
– На 20-25 відсотках від загального обсягу наших полів знаходяться фортифікаційні споруди. Але ми розуміємо, що це потрібно для оборони нашої держави, – говорить пан Віталій.
Частина працівників агрофірми наразі захищає Україну, хтось виїхав до більш безпечних регіонів. Але основна частина колективу залишилася і працює попри воєнні виклики.
– Всі хлопці наші дуже ризикують. Під час роботи одягаємо бронежилети та каски. Виїжджаємо за 5-10 км від фронту і працюємо. В полях знаходимо багато «подарунків» від окупантів, і це теж дуже небезпечно. Викликаємо рятувальників, які потім все це розміновують, – зауважив аграрій.
Пан Віталій очолює підприємство вже дванадцятий рік. Його правою рукою став син, інженер за фахом. У господарстві в обробітку 2000 гектарів землі.
– В нашому господарстві орієнтовно 400 гектарів озимої пшениці, 300 гектарів ріпаків. Ярових культур – 100 гектарів. Це червона сочевиця та яровий ячмінь. Озимі пшенички та ріпаки у нас нормально перезимували. А от озимий ячмінь частково вимерз. Пересіяли його яровим ячменем. А взагалі картина непогана для нашого регіону, – розповів керівник агропідприємства.
Аграрії вже розпочали обробку посівів від шкідників та вносять добрива. Після того, як земля прогріється до 10 градусів, планують розпочати посів соняшника на площі майже в 1000 гектарів. Плани на урожай – стримано оптимістичні. Головне, щоб погода не підвела.
– З початку великої війни нам, аграріям, було дуже важко. І в нас, і в наших партнерів виникло багато проблем, зокрема і з логістикою. Але з часом ми вже призвичаїлися, адаптувалися до сучасних реалій. І ціни на нашу продукцію стали більш прийнятними. Тож наразі ми вже нормально працюємо, – підсумував керівник агропідприємства Віталій Лупинос.