У Запоріжжі створять кулінарний хаб. Це буде центр для навчання та практичних занять майбутніх фахівців харчової промисловості. Наразі в приміщенні майбутнього хабу триває ремонт. Його планують закінчити до кінця 2024 року.
Інноваційний навчально-практичний центр з’явиться в одному із закладів освіти Запоріжжя. У ньому можна буде здобути професії кухаря, кондитера, пекаря або кухаря закладу освіти. Наразі в приміщенні триває ремонт.
– Ми вже провели демонтажні роботи. На сьогодні триває підготовка до оздоблювальних робіт. Будівельники шпаклюють стіни, бетонують підлогу, ремонтують покрівлю. Я думаю, що до кінця року навчально-практичний центр відкриє свої двері для учнів, – розповів директор закладу освіти пан Віктор.
Більшу частину коштів на створення центру було виділено з державного бюджету, а співфінансування у розмірі 30 % – з обласного. Додатково для проведення ремонту надано ще 2 мільйони гривень з бюджету регіону. Освітній заклад теж зробив свій внесок у фінансування ремонтних робіт.
Наприкінці листопада до кулінарного хабу почне надходити нове обладнання. Це буде сучасне устаткування, яке забезпечить якісне професійне навчання для майбутніх фахівців кулінарної справи.
– Центр має кабінет для теоретичного навчання, де будуть столи для здобувачів освіти та мультимедійне обладнання викладачів. Тут майстри знайомитимуть учнів з видами робіт, технологічними картами тощо. Територія хабу також забезпечена роздягальнями, душовими та вбиральнями, які є інклюзивними, – зауважив директор закладу.
Одне із завдань центру – перепідготовка або навчання кухарів закладів освіти. Планується, що в наступному році хаб підготує 70 таких спеціалістів. Коли в Запорізькій області запрацюють шкільні їдальні або з’являться опорні кухні, регіон буде забезпечений необхідним персоналом. Зокрема, і цей кулінарний хаб в наступному році почне виготовляти їжу для закладів освіти.
– Тут буде не тільки навчання, а й виготовлення продукції. Їжа буде доставлятись до певних закладів освіти. У ще одному приміщенні також зробимо ремонт. Тобто у нас буде дві лабораторії, з’єднані між собою, для приготування їжі, – зазначив директор закладу освіти пан Віктор.
Крім того, кулінарний хаб буде проводити майстер-класи та короткострокові курси професійної перепідготовки для всіх охочих. Зокрема, для внутрішньо переміщених осіб та ветеранів війни. Для запоріжців – це можливість здобути нову професію, поглибити знання про кулінарію або відкрити власну справу.