Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Діалог влади та бізнесу: на порядку денному – земельні питання

25 жовтня 2024 - 20:30

Понад 100 представників бізнесу зареєструвались та взяли участь в зустрічі, присвяченій земельним питанням. Вона відбулася в рамках регіональної платформи «Діалог влади та бізнесу». На питання підприємців відповідали голова Запорізької ОДА Іван Федоров, його заступниця Оксана Матвіїшина, представники профільних підрозділів облдержадміністрації та Запорізької міської ради, інших державних органів.

– Відносини між владою і підприємцями мають бути абсолютно прозорими. Бізнес має сплачувати податки на землю та вчасно укладати договори оренди. Натомість всі бюрократичні питання повинні вирішуватися швидко і за зрозумілою для підприємців процедурою, – вважає очільник ОДА.

В Запоріжжі для ефективної взаємодії між владою та підприємцями при міській раді створена та функціонує робоча група із земельних питань. До її  складу увійшли не лише фахівці профільних міських служб, але й представники регіонального управління Держгеокадастру та Державної податкової служби.

– Мета створення робочої групи – це прозорість у розв’язанні земельних питань, створення єдиної бази земель міста Запоріжжя, приведення до вимог чинного законодавства земельної документації. Група працює 2,5 місяці, але перші результати вже є. Проведено часткову інвентаризацію земельних ділянок в місті Запоріжжя. При цьому виявлено неоформлені земельні ділянки. Ведеться робота, щоб це виправити. На сьогодні вже укладено 39 договорів оренди, рішення по яких не приймалися з 2019 року. Завдяки упорядкуванню договірних відносин, міський бюджет до кінця року отримає додаткові надходження  на суму 4 млн грн, – повідомила заступниця голови Запорізької міської ради Елла Слепян.

Підприємці, що брали участь у зустрічі, могли задати запитання представникам влади та отримати на них відповіді. Зокрема, представники двох запорізьких підприємств, що мають санаторії-профілакторії на острові Хортиця, не можуть переоформити договори оренди.

–  Частина питань, пов’язаних із використанням земель національного заповідного фонду, має регулюватися на державному рівні. Але якщо якісь питання можна вирішити на місцевому рівні, спробуємо вам допомогти. Пропоную провести засідання робочої групи із залученням всіх зацікавлених сторін, – відповіла заступник голови Запорізької ОДА Оксана Матвіїшина.

Підприємці не тільки задавали питання, але й висловлювали пропозиції для покращення взаємодії із владою в сфері земельних відносин. Зокрема, говорили про необхідність прибрати МАФи з центру міста. Адже там і так багато закладів торгівлі, що розміщуються в стаціонарних спорудах. Натомість МАФи більш доречно використовувати у віддалених мікрорайонах, щоб полегшити містянам доступ до товарів та послуг.

– Цілком погоджуюсь із такою пропозицією. Дійсно, МАФи, що захаращують проспект та закривають собою перші поверхи будівель, потрібно прибирати. І міська влада наразі проводить активну роботу в цьому напрямку, адже прагне створити по-справжньому європейський проспект. Вважаю, що з боку підприємців має бути солідарність і порозуміння в таких питаннях, – зазначив голова ЗОДА Іван Федоров.

У ході зустрічі надійшло 14 питань, що стосувалися використання землі для ведення бізнесу. По кожному з них підприємці отримали вичерпні відповіді.

Інформацію про час та теми майбутніх зустрічей в рамках платформи «Діалог влади та бізнесу» можна дізнатися на інформаційних ресурсах Запорізької ОДА та голови ЗОДА Івана Федорова.


 

Читайте також

Вибір профілів, предметів, практичне навчання і оновлення матеріально-технічного забезпечення – старша школа скоро зміниться

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.10.2024

Жінка та двоє чоловіків поранені внаслідок російських атак по Запорізькому та Пологівському районах

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 977-го дня повномасштабного вторгнення

До уваги мешканців обласного центру!

Впродовж доби окупанти завдали 355 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.10.2024

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 976-го дня війни

До уваги мешканців міста!

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 975-го дня війни

Впродовж доби окупанти завдали 330 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.10.2024