Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Національний кешбек: мета та переваги державної програми

15 жовтня 2024 - 19:40

До 3 тисяч гривень кешбеку на місяць можуть отримати українці, купуючи товари вітчизняних виробників. На що можна витрати ці кошти? Які торгові мережі в Запоріжжі долучилися до державної програми «Національний кешбек» та в чому її переваги? На ці та інші питання відповіла заступниця голови Запорізької ОДА Оксана Матвіїшина під час брифінгу.

З 2 вересня в Україні проходило бета-тестування, а з 11 жовтня стартувала урядова програма «Національний кешбек». Її мета – соціальна та фінансова підтримка українців, а також вітчизняних товаровиробників. Кешбек у розмірі 10% від вартості нараховується за купівлю товарів українських виробників, що включені у програму.  Ліміт нарахування – 3 тисячі гривень на особу на місяць. 

– Перевагою є те, що отримані кошти можна буде витратити на комунальні послуги, транспорт, ліки, мобільний зв’язок,  спорт, кіно тощо. Також їх можна буде задонатити на ЗСУ або купити військові облігації. Програма також матиме економічний ефект. Йдеться про створення  робочих місць та забезпечення додаткових податкових надходжень. Адже за розрахунками експертів до 40% коштів, витрачених на українські товари, повернеться у вигляді податків до бюджету та буде спрямовано на потреби ЗСУ. Програма сприятиме і детінізації економіки, оскільки кешбек нараховується лише на безготівкові покупки, що відображені у фіскальних чеках, – розповіла Оксана Матвіїшина.

До переліку товарів, за купівлю яких можна отримати кешбек, внесено понад  267  тисяч товарів від 1352 українських виробників. Серед них – продукти харчування, ліки, одяг, побутова хімія і косметика, господарські товари, будівельні матеріали, меблі, іграшки і багато інших товарів українського виробництва. Виключення становить підакцизна продукція – пальне, тютюн та міцний алкоголь. Перелік виробників та товарів, які беруть участь у програмі, постійно розширюється.

– У Запорізькій області до проєкту вже долучилися 34 місцевих виробники та 2 локальні торговельні мережі – «Апельмон» та «Експерт-магазин Veladis», – повідомила заступниця голови ЗОДА.

Фінансування програми здійснюється коштом міжнародних партнерів. Експериментальний проєкт діятиме до 31 грудня 2025 року. На реалізацію програми в 2024 році передбачено 3 млрд грн, а в 2025 році – 6 млрд грн.

Читайте також

Виробники із зони бойових дій зможуть отримати гранти від держави на пільгових умовах

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 388 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 965-го дня війни

В Запорізькій області розвивають діалог влади та бізнесу

До уваги жителів міста!

В Дії відображатимуться три нові документи – актові записи про шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені

«Ігри Ветеранів»: розпочато реєстрацію на участь у спортивних змаганнях

Понад 33 мільйони гривень державної субвенції буде виділено на нові домівки для дітей-сиріт у Запоріжжі

Тест з медіаграмотності: перевірка на стійкість до маніпуляцій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 366 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області