Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Читай Форум Запоріжжя»: в обласному центрі розпочався книжковий фестиваль

12 жовтня 2024 - 18:00

Книжкова ярмарка, зустрічі з письменниками та панельні дискусії. В обласному центрі розпочався літературно-мистецький фестиваль «Читай Форум Запоріжжя». Подія обʼєднала авторів, читачів та літературознавців.

Протягом 12-13 жовтня у Запоріжжі триватиме книжковий фестиваль «Читай Форум Запоріжжя». На нього завітають поети та прозаїки із Запорізького регіону та всієї України. Серед присутніх на першому дні події – дитячий письменник Іван Андрусяк. Жителі міста мають унікальну можливість придбати казки у самого автора та взяти його автограф.

– Я не обирав писати дитячі книжки. Це вони мене обрали. Коли я був малим і ходив пішки під стіл, саме тоді я був страшенно дорослим і серйозним письменником. Однак тільки з роками я доріс до дитячої літератури, – розповів майстер слова Іван Андрусяк.

На книжковому фестивалі представлено понад десять українських видавництв. До того ж є спеціальна благодійна поличка, на якій небайдужі можуть залишити книги з особистої бібліотеки. Усі примірники будуть спрямовані у військові шпиталі, щоб підтримати українських захисників і захисниць. Подарувала літературні збірки воїнам і бібліотекарка однієї із запорізьких шкіл пані Світлана.

– Ми з вчителями провели акцію й зібрали книги. Хочемо хоч якось допомогти та підтримати наших військових, – поділилась бібліотекарка.

Також на заході була проведена панельна дискусія «Читання під час війни: що читають українці і чи читають взагалі?». У ній взяли участь літературознавиця Ольга Стадніченко, журналістка Марʼяна Сарапій, бібліотекарка Тетяна Пилипець та секретар Запорізької міскради Регіна Харченко. Учасниці обговорили важливість читання як для дорослих, так і для дітей, популярні серед українців літературні жанри та цінність бібліотек.

– Зараз поезія вітчизняних авторів та нон-фікшн посідають чільні місця у читацьких вподобаннях українців. Ці жанри переважають навіть над зарубіжною класикою. Людям цікаво читати документалістику – те, що відбувається насправді, – зауважила під час дискусії кандидат філологічних наук Ольга Стадніченко.

Популярною є й література історичного напрямку. Серед поціновувачів цього жанру – заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін. Він відвідав фестиваль, щоб поповнити домашню добірку книжок новими виданнями. Загалом, за словами організаторів події, «Читай форум Запоріжжя»  упродовж дня охопить понад дві тисячі відвідувачів.

– Сьогодні день нашої маленької перемоги. Адже попри все книжковий ярмарок у Запоріжжі відбувся. Це свідчення того, що місто живе й розвивається. Читання – це найкраща можливість прожити безліч життів, відвідати тисячу країн та єдиний спосіб зрозуміти й пережити почуття інших людей, – наголосила секретар Запорізької міськради Регіна Харченко.

Літературно-мистецький фестиваль «Читай Форум Запоріжжя»  організований «Міською публічною бібліотечною системою міста Запоріжжя» за сприяння Запорізької облдержадміністрації, Запорізької міськради та профільних департаментів культури. Відвідати захід можуть усі охочі безоплатно.

 

Читайте також

Запоріжжя – це люди: до Дня міста в обласному центрі відзначили найкращих співробітників комунальних служб

Запоріжжя знову потерпає від ворожих обстрілів: як містяни перенесли нічну атаку рф

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 12.10.2024 11 жовтня

Жінки 55 та 22 років й 11-річна дівчинка травмовані внаслідок ворожих обстрілів Запоріжжя

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 961-го дня війни

Актуальні потреби ветеранів та ветеранок: Український ветеранський фонд проводить опитування

Програма дослідження кримськотатарської спадщини: канадський університет запровадив стипендію

Вшанування пам’яті полеглих воїнів та підтримка їхніх сімей: у Запоріжжі відбулось засідання Координаційної ради родин загиблих

єВідновлення: заяву про знищене житло можна подати на порталі «Дія»

Порадник з корисною інформацією про права та пільги військових

У Запоріжжі СБУ затримала ворожого поплічника, який мав мобілізуватися до ЗСУ та шпигувати на користь рф

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.10.2024