Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

4 вересня 2024 - 15:30

Часта зміна графіків погодинних відключень спричинена значними пошкодженнями об’єктів Об’єднаної енергосистеми України. Обленерго оперативно корегує графіки за вказівкою Укренерго. Про це під час брифінгу розповів помічник генерального директора зі стратегічної комунікації ПАТ «Запоріжжяобленерго» Олександр Глебець в медіацентрі при ЗОВА.

– Внаслідок ворожого обстрілу 26 серпня було завдано значних пошкоджень системам передачі електроенергії НЕК «Укренерго». Ці мережі передають електроенергію від електростанцій до мереж операторів системи розподілу. Наразі через пошкодження мережі «Укренерго» не здатні передавати до регіонів електроенергію, що виробляється, у повному обсязі, – розповів Олександр Глебець.

У зв’язку з цим по всіх областях, включно із Запорізькою, триває дія графіків погодинних відключень. Ситуація в енергомережі змінюється дуже динамічно. НЕК «Укренерго» доводить розпорядження щодо посилення або пом’якшення обмежень енергоспоживання. І саме  «Укренерго» визначає, скільки черг одночасно та в який саме період доби мають вимикатися в кожній із областей.

– Обленерго зобов’язано виконувати вказівки «Укренерго», спрямовані на забезпечення стабільної роботи енергосистеми. Лише за минулу добу ми були вимушені 4 рази вносити зміни в графіки погодинних відключень. Найкоротший інтервал між вказівками від НЕК «Укренерго» становив лише 20 хвилин, – повідомив представник ПАТ «Запоріжжяобленерго».

В населення є нарікання щодо неоперативного повідомлення про очікувані відключення. За словами Олександра Глебця, фахівці компанії роблять все можливе, щоб у найкоротші терміни попереджати жителів області про внесені зміни.

– Навіть сьогодні, коли ми їхали на брифінг, було впроваджено зміни графіків. Вони можуть бути у будь-який час доби та день тижня. До того ж, найчастіше отримуємо їх за 15-20 хвилин до настання змін. Маємо лічені хвилини для оновлення укладеного раніше графіку та оповіщення населення на власних ресурсах. Неможливо передбачити, які вказівки ми можемо отримати від НЕК «Укренерго», – пояснив помічник генерального директора зі стратегічної комунікації ПАТ «Запоріжжяобленерго». 

Представник обленерго звернувся до громадян з проханням із розумінням ставитись до графіків погодинних відключень та оперативних змін у них. Вони дозволяють уникнути блекауту та зберегти роботу Об’єднаної енергосистеми України.


 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 924-го дня війни

Допомога із Франції: у Запоріжжі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, отримали нові гаджети для навчання

Безоплатна стоматологічна допомога для військових та ветеранів: пілотний проєкт

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки

За матеріалами СБУ судитимуть чергового зрадника, який добровільно перейшов на бік окупантів

Кешбек за українське: стартувало бета-тестування національної програми

РАДІАЦІЙНИЙ ФОН В КОНТРОЛЬНИХ ТОЧКАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 04.09.2024

Впродовж доби окупанти 268 разів били по 7 населених пунктах Запорізької області

Назавжди в строю: історія героя-поліцейського із Запорізької області, що захищав Україну

Подарунок до нового навчального року: громади Запорізької області отримали 25 шкільних автобусів

Трагедія в Запоріжжі: російський обстріл забрав життя двох людей, ще одна дівчина та чоловік знаходяться в лікарні