Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

2 вересня 2024 - 18:30

Запоріжжя стало майданчиком для перемовин очільників держав. Про досягнуті домовленості Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Королівства Нідерланди Дік Схооф розповіли на підсумковій прес-конференції.

Володимир Зеленський разом з головою уряду Нідерландів відвідали одну зі шкіл Запоріжжя, де сьогодні святкували День знань в укритті. Високопосадовці поспілкувалися з першокласниками та з учнями 11-го класу. Під час перемовин Президент розповів Діку Схоофу про необхідність будівництва більшої кількості укриттів в школах та потреби в безпечному транспорті для підвезення дітей.

– Сьогодні ми разом з прем'єр-міністром відвідали одну зі шкіл Запоріжжя. Пан прем'єр-міністр бачив, як наші діти і наші вчителі радіють можливості повернутись до офлайн-навчання. І тут, у Запоріжжі, це перша офлайнова робота шкіл за чотири роки. Можливість для дітей просто вчитись в школі чи в університеті, просто спілкуватись, отримувати надійні знання та соціалізацію – все це є звичайним для кожної країни Європи. Але для нашої країни в умовах російської агресії це зараз справді досягнення, – сказав Президент України Володимир Зеленський.

Ранок, який передував візиту високих гостей, почався з російського ракетного обстрілу. Були нанесені удари по Києву, Харкову та інших містах. А напередодні Росія завдала жорстокого удару по Сумах, влучивши по території дитячого інтернату. За словами Президента, російські удари доводять, що Україні потрібне посилення протиповітряної оборони, а санкційний тиск на росію слід збільшувати. Володимир Зеленський також поінформував Діка Схоофа про ситуацію в енергетиці і подякував народу Нідерландів за підтримку України з перших днів війни.

– Я попросив пана прем'єр-міністра,  щоб Нідерланди взяли патронат над Запорізькою областю щодо гуманітарних потреб: це школи, бомбосховища, енергетика, укриття. Це для нас важливо, і у нас є кілька прикладів роботи з нашими партнерами в інших областях. Це дійсно працююча модель, – відзначив Володимир Зеленський. 

Дік Схооф вперше відвідав Україну в якості прем’єр-міністра. Його вразила сміливість запоріжців, які продовжують працювати за кілька десятків кілометрів від лінії фронту.

Те, що я побачив, підтверджує мою переконаність в тому, що ми повинні продовжувати надавати Україні фінансову, військову та гуманітарну допомогу, чого б це не вартувало. Ми повинні пам’ятати, що Україна воює за свободу для всієї Европи. Я радий повідомити, що Нідерланди нададуть Україні суттєвий пакет підтримки на понад 200 мільйонів євро. Ця додаткова пiдтримка спрямована на захист та ремонт ​​енергетичної інфраструктури України, яку росія намагається знищена своїми злочинними атаками, – повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф.

Наприкінці пресконференції очільники України і Нідерландів відповіли на запитання журналістів. Одне з них стосувалося визволення Запорізької АЕС. На думку Президента України Володимира Зеленського, цього можна досягти політичним шляхом. Керівництво України говорить про це на всіх міжнародних майданчиках.


Читайте також

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024