Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф провели перемовини у Запоріжжі

2 вересня 2024 - 18:30

Запоріжжя стало майданчиком для перемовин очільників держав. Про досягнуті домовленості Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Королівства Нідерланди Дік Схооф розповіли на підсумковій прес-конференції.

Володимир Зеленський разом з головою уряду Нідерландів відвідали одну зі шкіл Запоріжжя, де сьогодні святкували День знань в укритті. Високопосадовці поспілкувалися з першокласниками та з учнями 11-го класу. Під час перемовин Президент розповів Діку Схоофу про необхідність будівництва більшої кількості укриттів в школах та потреби в безпечному транспорті для підвезення дітей.

– Сьогодні ми разом з прем'єр-міністром відвідали одну зі шкіл Запоріжжя. Пан прем'єр-міністр бачив, як наші діти і наші вчителі радіють можливості повернутись до офлайн-навчання. І тут, у Запоріжжі, це перша офлайнова робота шкіл за чотири роки. Можливість для дітей просто вчитись в школі чи в університеті, просто спілкуватись, отримувати надійні знання та соціалізацію – все це є звичайним для кожної країни Європи. Але для нашої країни в умовах російської агресії це зараз справді досягнення, – сказав Президент України Володимир Зеленський.

Ранок, який передував візиту високих гостей, почався з російського ракетного обстрілу. Були нанесені удари по Києву, Харкову та інших містах. А напередодні Росія завдала жорстокого удару по Сумах, влучивши по території дитячого інтернату. За словами Президента, російські удари доводять, що Україні потрібне посилення протиповітряної оборони, а санкційний тиск на росію слід збільшувати. Володимир Зеленський також поінформував Діка Схоофа про ситуацію в енергетиці і подякував народу Нідерландів за підтримку України з перших днів війни.

– Я попросив пана прем'єр-міністра,  щоб Нідерланди взяли патронат над Запорізькою областю щодо гуманітарних потреб: це школи, бомбосховища, енергетика, укриття. Це для нас важливо, і у нас є кілька прикладів роботи з нашими партнерами в інших областях. Це дійсно працююча модель, – відзначив Володимир Зеленський. 

Дік Схооф вперше відвідав Україну в якості прем’єр-міністра. Його вразила сміливість запоріжців, які продовжують працювати за кілька десятків кілометрів від лінії фронту.

Те, що я побачив, підтверджує мою переконаність в тому, що ми повинні продовжувати надавати Україні фінансову, військову та гуманітарну допомогу, чого б це не вартувало. Ми повинні пам’ятати, що Україна воює за свободу для всієї Европи. Я радий повідомити, що Нідерланди нададуть Україні суттєвий пакет підтримки на понад 200 мільйонів євро. Ця додаткова пiдтримка спрямована на захист та ремонт ​​енергетичної інфраструктури України, яку росія намагається знищена своїми злочинними атаками, – повідомив прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф.

Наприкінці пресконференції очільники України і Нідерландів відповіли на запитання журналістів. Одне з них стосувалося визволення Запорізької АЕС. На думку Президента України Володимира Зеленського, цього можна досягти політичним шляхом. Керівництво України говорить про це на всіх міжнародних майданчиках.


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського на 922-ий день війни

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності.

Нескорений «Талант»: у релокованій із Дніпрорудного школі розпочалось очне навчання

«Жити назустріч»: нова соціальна платформа для інтеграції ветеранів у цивільне життя

Як оформити опіку над дитиною: роз’яснення від Мінсоцполітики

Допомога Силам оборони: понад 624 тисячі українців скористалися чатботом єВорог

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.09.2024

Впродовж доби окупанти 171 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом