Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини безбар'єрності

Громадська організація «Група активної реабілітації» - допомога для людей з ураженням спинного мозку або схожими за наслідками захворюваннями

25 липня 2024 - 11:05

Рух активної реабілітації зародився в Україні в 1992 році, офіційно зареєстровано громадську організацію «Група активної реабілітації» (далі – ГО «ГАР») в 2008 році. Організація створена та працює для того, аби люди, що отримали ураження спинного мозку, могли якомога швидше повернутися до максимально незалежного і вільного життя, почувалися гідно та могли на рівні з іншими громадянами користуватися своїми правами та свободами.

Основними напрямками діяльності є:

проведення таборів активної реабілітації для людей з ураженням спинного мозку. Це інтенсивний 10-ти денний захід де надаються знання з покращення навичок самообслуговування, опанування крісла колісного активного типу, навчають долати архітектурні перешкоди, розуміти особливості свого стану та здобути максимальної самостійності від оточуючих.

програма «Перший контакт» на сьогоднішній день працює у 8 областях в медичних закладах, реабілітаційних центрах. ГО «ГАР» працює за методом «рівний-рівному», інструктори є людьми з інвалідністю, вони володіють знаннями, навичками щодо травми й колись самі пройшли подібний шлях, тепер діляться досвідом з тими хто нещодавно отримав ураження. Інструктори працюють в мультидисциплінарних командах медичних закладів.

дистанційне надання консультацій, підтримки та супроводу особам з ураженням спинного мозку та їх близькому оточенню з питань, що стосуються фізіологічних особливостей/наслідків ураження, юридичних питань тощо.

консультації з облаштування житла. Програма працює вже рік. На сьогоднішній день 90% клієнтів ГО «ГАР» це військові з ураженнями спинного мозку або схожими за наслідками захворюваннями, які користуються кріслами колісними та іншими допоміжними засобами реабілітації. Виникає така ситуація, що люди не мають можливості повернутися додому, вони продовжують мігрувати по медичним закладам та реабілітаційним центрам, тому що їхнє житло недоступне для них, бар’єрне. Громадська організація отримала більше 200 звернень, є результати, є кейси, люди отримали допомогу, продовжують облаштовувати житло з консультаціями організації.

ГО ГАР активно працює над законодавчими ініціативами в рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні. Протягом 2024 року адвокатує включення соціальної послуги з облаштування безбар'єрного житла для людей з інвалідністю в Бучанській МТГ, планує поширення цієї послуги на всі області України.

Також громадською організацією проводяться навчальні заходи, семінари для працівників медичних закладів та реабілітаційних центрів, вебінари для близького оточення людей з інвалідністю та вокршопи для людей з ураженням спинного мозку.

В лютому 2024 року розпочали новий навчальний курс «Курс з безбар’єрності» (безбар’єрність від ГО ГАР) для лідерів організації ГО «ГАР»для підвищення знань і експертності інструкторів організації, щоб вони могли якомога ефективніше працювати у своїх громадах, долучатися до Комітетів доступності, робочих груп в напрямку створення безбар’єрного середовища в своїх містечках, селах, громадах.

Громадська організація хоче бути корисною для військових насамперед, і наше зобов’язання облаштувати їм гідне житло і інтегрувати їх повернення до активного життя та суспільства. У ГО «ГАР» важливе гасло «Нічого для нас – без нас». Спільно об’єднавшись ми зможемо створити таке бажане безбар’єрне середовище.

Інформаційні матеріали про послугу з облаштування безбар’єрного житла представлено у вигляді брошур для двох типів взаємодії:

перша брошура — для пошуку клієнтів послуги з облаштування житла для людей з ураженням спинного мозку чи схожими за наслідками захворюваннями, що користуються кріслами колісними та іншими засобами реабілітації https://drive.google.com/file/d/1h90bXWpfazKlPiqRerBSBBFIgQWZoOCh/view;

друга брошура — для налагодження співпраці та взаємодії на шляху реалізації Національної стратегії https://drive.google.com/file/d/1Cg8qHKJC4ounREdNh861hhHjpeNjVDzL/view.

Інформаційні матеріали створені в рамках проєкту «Адвокація запровадження послуги з облаштування безбар’єрного житла»  та є інтелектуальною власністю ГО «ГАР», при будь якому використанні цих матеріалів посилання на автора є обов’язковим.

Посилання на вебсайт організації: https://gar.org.ua/.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі

Медзакупівлі в Запорізькій області: виявлено два ймовірні порушення

Енергетики, Запорізька ОДА, міська рада та Держенергонагляд спільно працюють над покращенням ситуації з енергозабезпеченням в регіоні

«В 16 разів зменшилась загальна тривалість вимкнень електроенергії», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Ситуація з електроенергією стала кращою: думки запоріжців

СБУ встановила чергових колаборантів, які організовували фейковий референдум у Мелітопольському районі

єВорог: зупинимо ворога разом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 455 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 882-го дня війни