Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

8 липня 2024 - 11:00

За матеріалами СБУ до різних термінів позбавлення волі засуджено 4 колаборантів, які обіймають «посади» в органах місцевої влади та силових структурах на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Зокрема, 6 років позбавлення волі отримала депутат Веселівської селищної ради від однієї з політичних партій. Після окупації Мелітопольського району, вона пішла на співпрацю з окупантами та зайняла посаду заступника голови окупаційної адміністрації ОТГ – так званої «Веселовской поселковой администрации Мелитопольского района».

Перебуваючи на «посаді» вона виконувала всі вказівки окупаційної влади. За її наказом були сформовані списки  мешканців села, які виїхали на підконтрольну українській владі територію. В подальшому у вільні будинки заселялись військовослужбовці рф.

Під час проведення фейкового референдуму, у вересні 2022 року, вона особисто їздила по домівкам місцевих мешканців та закликала прийти на виборчі дільниці. Усім хто відмовиться погрожувала виселенням з домівок та депортацією.

Іншу колаборантку заочно засуджено до 10 років позбавлення волі. Нею виявилась мешканка Мелітопольського району, яка з квітня по серпень 2022 року добровільно займала керівну посаду – заступника голови незаконного  органу  влади окупаційної адміністрації держави-агресора – «Терпеньевская сельская администрация Мелитопольского района».

На виконання вказівок окупаційної влади та за підтримки збройних формувань рф, зрадниця особисто провела комплекс заходів для підготовки та організації проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованій території селища.

Ще двоє ворожих поплічників – колишні поліцейські, які  були звільнені з органів поліції ще у 2015 році.

Але, з 2022 року обидва влаштувались до окупаційного «мвс рф». Один з них зайняв посаду «инспектора ГАИ» у так званому  «УВД по г. Бердянск и Бердянскому району», а другий влаштувався на посаду поліцейського окремого взводу патрульно-постової служби у незаконному правоохоронному органі – «Отдел полиции № 3 УВД по г. Васильевка и Васильевскому району».

Вони особисто  беруть участь у патрулюванні території громад, а також забезпечували безпеку представників окупаційної влади під час незаконного референдуму у вересні 2022 року.

За матеріалами СБУ вони заочно засуджені до 12 років позбавлення волі.

Заходи із документування злочинної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також