Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Повне знеструмлення підприємства: як уникнути техногенної катастрофи

1 липня 2024 - 17:10

Підступні атаки ворога на енергетичні об’єкти України можуть призвести до техногенних катастроф. Як запобігти інцидентам, що можуть вплинути на стан навколишнього середовища? Про це говорили на нараді в Запорізькій ОДА за участі заступниці міністра захисту довкілля Олени Крамаренко. 

За словами директора з інжинірингу ПАТ «Запоріжсталь» Миколи Петрякова, через повне знеструмлення 23 червня на комбінаті «Запоріжсталь» відбулася зупинка виробничого обладнання. На підприємстві заздалегідь подбали про альтернативне джерело живлення – турбогенератор. Тож техногенної аварії вдалося уникнути, зокрема і викидів в атмосферу шкідливих речовин. 

Знеструмлення підприємств небезпечне не тільки через втрати для виробництва – вважає заступниця міністра захисту довкілля Олена Крамаренко. Найбільша загроза виникає для довкілля, а також життя і здоров’я людей. 

Згідно з даними з моніторингових станцій якості повітря, перевищень забруднюючих речовин у повітрі на момент відключення та протягом наступний кількох діб у місті не було зафіксовано. Маємо разом напрацювати алгоритм дій з оперативного сповіщення відповідних органів влади та підготувати план локалізації й ліквідації аварій та їх наслідків у разі їх виникнення, щоб не допускати подібних інцидентів. Ми повинні турбуватись про громаду, що живе навколо підприємства, і про здоров’я та безпеку людей, – наголосила Олена Крамаренко.

На нараді обговорили питання контролю за станом атмосферного повітря, інформування громадськості тощо. До розмови долучилися фахівці Запорізької ОДА, енергетики, представники контролюючих органів та екстрених служб.

– Підприємства повинні оперативно комунікувати з обласною держадміністрацією, Міндовкілля, енергопостачальниками, ДСНС та іншими службами. Це допоможе уникнути негативних наслідків у разі виникнення аварійних ситуацій. Зокрема, захистити жителів міста та довкілля, – наголосив заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семикін.

Заступник очільника регіону доручив керівникам підприємств та служб розробити алгоритми дій та комунікацій на випадок знеструмлення. Результати цієї роботи розглянуть на наступній нараді вже за тиждень.

Читайте також

В Запоріжжі відзначили 32-річчя військової частини 3026 Нацгвардії України

Поліцейські Запоріжжя розкрили резонансне вбивство місцевого посадовця

Діалог бізнесу та держави: запорізькі підприємці отримали практичні поради про налагодження відносини з міжнародними партнерами

В Національному заповіднику «Хортиця» відкрилась виставка, присвячена козаку Мамаю

Медичні довідки для дошкільнят та учнів: що потрібно знати перед початком нового навчального року

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 858-го дня війни

Вільнянськ оговтується після ворожого обстрілу

30 червня – День жалоби в Запорізькій області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 381 раз атакували 13 населених пунктів Запорізької області